Airbus A330-300 fra China Eastern Airlines. (Foto: Sergey Kustov)

Kinesere planlægger nordisk invasion

Seks kinesiske flyselskaber ønsker at åbne i alt syv nye ruter til de nordiske hovedstæder i løbet af 2018.

Hvis de kinesiske luftfartsmyndigheder ellers giver lov, så står Norden overfor en sand invasion af kinesiske flyselskaber i 2018. Hele seks forskellige kinesiske flyselskaber har nemlig planer om eller søgt om tilladelse til at åbne i alt syv ruter til Norden med tilsammen 21 ugentlige flyvninger.

Længst fremme med planerne er lavprisselskabet Lucky Air, der allerede i årets første måned indvier sin nye trekantsrute fra de to kinesiske storbyer Chengdu og Kunming til Helsinki. En rute, der skal beflyves to gange om ugen med Airbus A330-fly, som Lucky Air sandsynligvis kommer til at låne hos sin ejer, Hainan Airlines.

Vende tilbage til CPH
Netop Hainan Airlines er også et af de selskaber, som har kig på Norden i 2018. De har således søgt de kinesiske luftfartsmyndigheder om lov til at starte to ruter til Oslo. Den ene skal udgå fra Beijing fra april med tre ugentlige flyvninger med Airbus A330 eller Boeing 787 fly. Den anden skal udgå fra millionbyen Shenzhen, der ligger kilet ind mellem Guangzhou og Hong Kong i det sydlige Kina. Herfra vil Hainan Airlines flyve to gange om ugen fra maj næste år til Oslo med Airbus A330 eller Boeing 787. Det vil i givet fald blive Oslo’s eneste Kina-ruter.

Under Hainan Airlines’ vinger finder vi også selskabet Beijing Capital Airlines, der har søgt om at få lov til at vende tilbage til København med flyvninger fra Beijing tre gange om ugen med Airbus A330 fra marts næste år. Selskabet fløj i sommeren 2015 på selv samme rute.

Artiklen fortsætter under skemaet

Strækning Selskab Ønsket opstart Frekvens Flytype
Oslo – Beijing Hainan Airlines 01-04-18 3 ugentlige A330/B787
Oslo – Shenzhen Hainan Airlines 01-05-18 2 ugentlige A330/B787
København – Beijing Air China 01-03-18 5 ugentlige A330
København – Beijing Beijing Capital Airlines 01-03-18 3 ugentlige A330
København – Chengdu Sichuan Airlines 2 ugentlige A330/A350
Helsinki – Chengdu – Kunming Lucky Air 01-01-18 2 ugentlige A330
Stockholm – Shanghai China Eastern Airlines 01-03-18 4 ugentlige A330

 

Stor fjer i hatten
Hvis de kinesiske myndigheder ellers giver grønt lys, så kan 2018 meget vel blive året, hvor hele tre kinesiske flyselskaber starter ruter fra Københavns Lufthavn. Foruden Beijing Capital Airlines, så har det store statsejede Star Alliance-medlem Air China nemlig også fremsat et ønske om at åbne en rute mellem Beijing og København, som fra marts skal betjenes fem gange om ugen med Airbus A330. Selskabet flyver i forvejen mellem Beijing og Stockholm Arlanda. Med en CPH-rute vil selskabet skulle flyve vinge mod vinge med Star Alliance-kollegaen SAS.

Og endelig så har selskabet Sichuan Airlines et ønske om at begynde at flyve mellem den kinesiske storby Chengdu og København. Selskabet er ejet af en række andre kinesiske selskaber og åbnede sidste år sin første europæiske rute til Prag. Sichuan Airlines råder over 11 Airbus A330-fly og har Airbus A350-fly på vej ind i sin flåde.

En rute til Chengdu ville være en stor fjer i hatten på Københavns Lufthavn, der i dag kun har SAS-ruter til Beijing og Shanghai. I 2018 åbner Cathay Pacific en rute mellem Hong Kong og København.

Sætte hjulene ned
Det store Skyteam-medlem China Eastern Airlines ønsker at sætte landingshjulene på et af sine mere end 480 fly ned på landingsbanen i Stockholm Arlanda-lufthavnen i slutningen af marts og åbne en rute med fire ugentlige flyvninger til Shanghai. Stockholm Arlanda har i dag en SAS-rute til Hong Kong og Air China-ruten til Beijing.

Ved siden af de konkrete ansøgninger fra flyselskaber, så er der også sonderinger i gang mellem det kinesiske flyselskab Tianjin Airlines og Billund Lufthavn om på længere sigt muligvis at åbne en rute.

 

Relaterede artikler:

Tre kinesiske flyselskaber på vej til København

Ny Kina-rute kan være på vej til CPH

CPH atter forbigået på Kina-rute

Vil åbne to Kina-ruter til CPH

CPH vil tiltrække flere Kina-ruter

Kinesisk flyselskab klar til København

SkyTeam-selskab vil flyve fra Shanghai til Skandinavien

Kinesere åbner Helsinki-rute