3F-formand: SAS-krav har været benzin på bålet

Onsdagens overenskomststridige arbejdsnedlæggelse hos ansatte i SAS Ground Handling blev udløst af langstrakt forhandlingsforløb og nye krav fra SAS.

Onsdag morgen mellem kl. 09.00 og 11.00 var det ikke muligt at få lastet SAS-flyene i Københavns Lufthavn. Lastefolkene ansat i SAS Ground Handling (SGH) havde iværksat en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, der førte aflysninger og forsinkelser med sig. Ikke alene for SAS, men også for nogle af de andre flyselskaber, der benytter SGH til disse ydelser.

Samlet måtte SAS aflyse fire flyvninger, hvilket var en rotation fra København til Aarhus samt en rotation fra Arlanda til København. Herudover blev omkring 15 flyafgange forsinket med mere end en time. Herudover var der et sted mellem fem og 10 forsinkelser hos nogle af de fremmede flyselskaber, der benytter SGH.

At det lykkedes at få nogle fly afsted skyldes, at omkring 30 administrativt ansatte hos SAS valgte at trække i en anden arbejdsuniform og begyndte at læsse bagage på flyene.

Benzin på bålet
Den ulovlige arbejdsnedlæggelse kom som en lyn fra en klar himmel, og det var uenighed om lokalforhandlingerne – i kombination med frustration over et langstrakt forløb, der foreløbigt ikke har ført til noget – der var baggrunden for arbejdsnedlæggelsen.

“Det handler om løn- og arbejdstid. Lokalaftalerne er efter ledelsens eget ønske fastfrosset frem til maj 2018 – undtaget er alene lønaftalen.  Når der så skal forhandles løn er ledelsen kommet med modkrav på de fastes arbejdstid og vil blandt andet have vikarer ind. Tilsammen har det har så været som benzin på et bål,” siger formand for 3F Kastrup, Henrik Bay-Clausen til CHECK-IN.dk.

Hos SAS er man ikke meget for at kommentere sagen.

“Jeg kan ikke kommentere forhandlingsforløbet, og for os har det været vigtigst at tage hånd om passagererne og sikre, at trafikken kom op at køre igen,” siger pressechef Mariam Skovfoged fra SAS i Danmark.

Ærgerligt for kunderne hos SAS og SGH
At det samtidig gik ud over andre flyselskaber, der er kunde hos SGH, at forhandlingerne mellem SGH og 3F er endt i en blindgyde, beklager man da også fra begge sider.

”Det er under alle omstændigheder rigtig uheldigt for både SAS´ kunder og de andre flyselskabers kunder, og jeg er glad for, at de ansatte i SGH har fulgt tillidsfolkenes opfordring til at genoptage arbejdet. Begge parter skal tilbage til forhandlingsbordet,” understreger Henrik Bay-Clausen.

Hos flyselskabet SAS vil man da også hellere forholde sig til, hvad det betød for kunderne, fremfor årsagen til arbejdsnedlæggelsen.

“Vi er ærgerlige over, at man laver en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse som påvirker trafikken og rammer vores kunder. Vi gjorde, alt hvad vi kunne for at hjælpe vores kunder, og det var også derfor, at 30 administrativt ansatte gik ud for at læsse baggage,” forklarer SAS-pressechefen.

 

Relaterede artikler:

SAS opgiver outsourcing af handling i hovedlufthavnene

SGH beholder 650 ansatte i København

SAS vil outsource handling til konkurrent

Swissport køber sig ind i SAS Ground Handling

Salg af SAS Ground Handling trækker ud

x

Læs Også

Sønderborg Lufthavn skal bruge 410 mio. kroner

Politikerne i Sønderborg Kommune skal i 2018 tage stilling til en investerings- og tilskudsplan for den lokale lufthavn til et samlet beløb på 410 millioner kroner frem til 2035.

Ryanair: Ny takstrabat favoriserer SAS

Der er ikke udelt begejstring for det nye takstudspil fra Københavns Lufthavn. Ryanair mener, at takstrabatterne favoriserer SAS, mens Norwegian er afventende.

SAS flyver under radaren

SAS vil i morgen offentliggøre årsresultatet for 2016/17, og selvom der ventes et driftsresultat på over 1,6 milliarder kroner, flyver selskabet stadig under radaren hos investorerne.

Flyselskaber begejstrede over takstnedsættelse

Danish Air Transport og SAS tager begge positivt imod Københavns Lufthavns udspil om at sænke taksterne fra den 1. april 2018, og der er prisnedsættelser på vej.

VisitDenmark: Mahan-rute hurtigt glemt

Danmark gik med lukningen af iranske Mahan Airs CPH-rute i 2017 glip af op mod 10.000 kinesiske overnatninger, vurderer VisitDenmark.

Ny Nordica-rute til København

Det estiske flyselskab Nordica, der i forvejen flyver for SAS, åbner næste forår den tredje direkte rute til Københavns Lufthavn.