Lufthansa-topchef langer ud efter SAS-ansatte

Det var helt på sin plads, at SAS lagde pres på medarbejderne og gav dem en kort tidsfrist til at indgå en aftale om nye løn- og arbejdsvilkår. Det mener Lufthansas topchef Christoph Franz.

(SHENZHEN) Europæiske luftfartsansatte holder ofte alt for desperat fast i deres løn- og arbejdsvilkår – uanset hvordan det går for selskaberne. Det mener Lufthansas topchef, Christoph Franz.
“Så længe du ikke er tæt på en konkurs, er det umuligt at få de ansatte til at gå med til drastiske nedskæringer. Spørgsmålet er, om ikke de europæiske arbejdstagervilkår er for ufleksible, til at selskaber kan tilpasse sig til en ændret markedssituation,“ siger Christoph Franz til CHECK-IN.dk i forbindelse med en ceremoni i Shenzhen Lufthavnen i Kina i anledning af, at kinesiske Shenzhen Airlines er blevet medlem af Star Alliance.
De markante lønnedgange, som SAS og selskabets flyvende personale blev enige om i sidste uge, er blevet bemærket på direktionsgangen hos SAS’ nære samarbejdspartner.
Lufthansa-chefen har stor ros til overs for SAS-chef Rickard Gustafson, men ikke til medarbejderne. Først da Gustafson og SAS-ledelsen satte dem stolen for døren, var de parate til at indgå aftaler om markante lønnedgange. Aftaler, som ifølge SAS og dets ejere, var med til at redde selskabet fra en nært forestående konkurs.
“Når det er nødvendigt med barske forhandlinger med en meget kort tidsfrist, som vi så det mellem SAS og dets fagforeninger, så er det et udtryk for et meget dårligt forhold mellem virksomheden og medarbejderne,“ påpeger Christoph Franz.
Ifølge den danske finansminister Bjarne Corydon, var SAS gået konkurs inden for under en uge, hvis ikke ledelsen og de flyvende medarbejdere var nået til enighed mandag i sidste uge.
Nødvendigt for overlevelse
Christoph Franz nægter at komme med en eneste kommentar til om Lufthansa ville være interesseret i at købe SAS nu eller senere. Han påpeger blot, at de store lønnedgange var nødvendige for SAS.
“Det er meget bemærkelsesværdigt, men også meget nødvendigt for SAS’ overlevelse,“ siger Christoph Franz, koncernchef for Lufthansa.
I foråret oplevede Lufthansa massive arbejdsnedlæggelser blandt selskabets 19.000 kabineansatte, der krævede lønfremgang efter tre år uden lønstigninger.