Alexandre de Juniac er generalsekretær for IATA.

Lufthavnstakster fordoblet over 10 år

Mens flyselskaberne har fået reduceret andelen af indtægter fra den samlede billetpris, så er afgifterne til lufthavnene blevet fordoblet, påpeger IATA.

Europæiske flypassagerer kunne i gennemsnit have sparet knap 130 kroner per enkeltrejse, hvis afgifterne i de europæiske lufthavne var blevet holdt i bero de seneste 10 år. Men det er de ikke blevet. De er derimod blevet fordoblet, viser en ny undersøgelse lavet af den internationale sammenslutning af flyselskaber, The International Air Transport Association (IATA), der gerne ser, at EU-Kommissionen får sat en stopper for stigningen i lufthavnsafgifterne.

I stedet er billetpriserne stort set uændrede, og flyselskabernes andel af den samlede billetpris er faldet fra 90 procent til 79 procent.

Hvis lufthavnsafgifterne var blevet holdt i bero og priserne derfor reelt var faldet, så havde det ifølge IATA genereret yderligere 50 mio. europæiske flypassagerer i perioden fra 2006 til 2016 og øget det europæiske BNP med mere end 350 mia. kroner og skabt 238.000 jobs.

Har svigtet Europas rejsende
IATA peger på, at konkurrencesituationerne er vidt forskellige for flyselskaberne og for lufthavnene i Europa. Og derfor bør EU-Kommissionen delvist kompensere for det gennem øget regulering af lufthavnene.

“Flyselskaber, som alle konkurrencedygtige virksomheder, er i konstant kamp for at øge effektiviteten, men Europas lufthavne er i høj grad isoleret fra konkurrencedygtige kræfter. Europas letbenede lufthavnsafgiftsdirektiv har svigtet Europas rejsende og deres egen konkurrenceevne ved at lade lufthavnsafgifterne stige. Regulering er nødvendig for at stoppe lufthavnsmonopolerne fra at tage penge op af lommerne på de rejsende for at belønne investorer,” siger Alexandre de Juniac, IATA’s generaldirektør og administrerende direktør.

Stærk økonomisk regulering
Trenden med øget privat ejerskab af europæiske lufthavne sætter ifølge IATA ekstra skub i situationen. Siden 2010 er antallet af europæiske lufthavne i private hænder næsten fordoblet.

“I mange tilfælde har privatiseringen undladt at levere lovede fordele til passagererne, og lokaløkonomien lider ofte af højere omkostninger. Balanceringsrollen for effektiv og stærk økonomisk regulering er afgørende,” siger Alexandre de Juniac.

I sin luftfartsstrategi har Europa-Kommissionen netop identificeret behovet for at øge effektiviteten af lufthavnstjenesterne og har foretaget en vurdering af, hvorvidt og hvordan lufthavnsafgiftsdirektivet kan revideres.

”IATA støtter fuldt ud den hastende afslutning af denne vurdering under ledelse af transportkommissær Violeta Bulc og hendes hold,” fastslår Alexandre de Juniac.

 

 

Relaterede artikler:

IATA i fælles kamp med SAS i Danmark og Sverige

EU: økonomisk gevinst på 37 milliarder gemt i Europas lufthavne

 

x

Læs Også

Skyteam-slots i Schiphol til Norwegian

Norwegian har via EU-Kommissionen sikret sig start- og landingstilladelser til en New York-rute fra Amsterdam Schiphol-lufthavnen.

IATA advarer om for høje lufthavnsafgifter

Alt for mange lufthavne kører på toppen af deres kapacitet - eller over den - advarer IATAs topchef Alexandre de Juniac.

Kritik af Margrethe Vestager efter NIKI-konkurs

Konkursen i det østrigske flyselskab NIKI har fået branchefolk til at kritisere EU´s konkurrencekommissær Margrethe Vestager for sine skrappe krav til Lufthansa-overtagelsen.

SAS trækker klage over CPH tilbage

Efter CPH's annoncering af takstnedsættelser, har SAS og IATA trukket den klage tilbage, hvor selskaberne hævdede, at de betalte 2,5 mia. kroner for meget i afgifter i CPH.

Margrethe Vestager kan blokere Lufthansa-planer

Lufthansas planer om at overtage airberlins østrigske datterselskab, NIKI, kan blive spoleret af den danske EU-konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Holland varsler miljøafgifter på luftfart

Den hollandske regering har planer om at lægge miljøafgifter på luftfart, og det har fået flere luftfartsorganisationer til at reagere.