Vagar Lufthavn - airside området. (Foto: Vágar Lufthavn)

Mange vil være færøsk lufthavnschef

68 personer fra ind- og udland har lagt billet ind på jobbet som chef for Færøernes eneste lufthavn.

Det strømmede ind med ansøgninger, da Vagar-lufthavnen på Færøerne fornylig søgte efter en ny direktør. Hele 68 ansøgninger var ved ansøgningsfristens udløb den 1. februar landet på bestyrelsesformand Kitty May Ellefsens bord. Det oplyser bestyrelsesformanden til CHECK-IN.dk.’

Ansøgningerne kommer fra både Færøerne, Danmark og udlandet. Dermed må en del ansøgere have haft fat i personer i deres netværk, som kan læse og forstå færøsk, for som CHECK-IN.dk kunne fortælle for godt en måned siden, så var stillingen kun slået op på færøsk.

Kitty May Ellefsen og den øvrige bestyrelse er lige nu ved at læse sig gennem bunken af ansøgninger og hun ved derfor ikke hvor mange ansøgere, der indkaldes til samtaler. Bestyrelsesformanden håber dog at have en ny lufthavnsdirektør på plads i løbet af foråret.

Tiltrække nye flyselskaber
Stillingen som lufthavnsdirektør på Færøerne blev ledig, da lufthavnen i november sidste år pludselig sagde farvel til Jakup Sverri Kass, der havde været direktør for lufthavnen i mere end fem år og havde arbejdet meget aktivt for at tiltrække nye flyselskaber til lufthavnen efter at landingsbanen blev udvidet og en ny terminal blev taget i brug.

Direktør-exit’en kom i slutningen af et 2017, som blev lufthavnens bedste nogensinde målt på passagerer, da man havde mere end 300.000 passagerer. Det var også året, hvor Atlantic Airways monopol på ruten til København blev brudt efter mere end 12 år, da SAS begyndte at flyve mellem CPH og Færøerne.

Flaskehals for turistudviklingen
Umiddelbart skulle man tro, at SAS’ succesfulde entré og den øgede turistinteresse kunne få andre flyselskaber til også at etablere ruter til Færøerne. Men Kitty May Ellefsen forventer ikke at endnu et flyselskab i 2018 vil sætte hjulene ned på landingsbanen mellem bjergene på øen Vagar.

Desuden er mangel på overnatningsmuligheder i dag en flaskehals for turistudviklingen på øerne.

Mangel på hotelkapacitet betød faktisk, at lufthavnen i 2017 gik glip af en flyrute. Skotske Loganair skulle oprindeligt være begyndt at flyve mellem Aberdeen og Færøerne fra den 26. maj 2017. Det havde givet Vagar-lufthavnen sit tredje fast ruteflyselskab. Men da en meget stor del af sæderne var dedikeret til en turoperatør, som ikke kunne finde tilstrækkelig med hotelsenge på Færøerne, blev ruten aldrig åbnet.

 
Relaterede artikler:

Konkurrence på CPH-rute sikrede færøsk rekordår

Lufthavnsdirektør er fratrådt

Vágar runder 300.000 passagerer

Ny avanceret indflyvning på Færøerne

Danske ruter trækker væksten i Vágar Lufthavn

SAS skaber tocifret vækst på Færøerne

Endnu et flyselskab til Færøerne