Boeing 737-flyet i Kirkenes Lufthavn. Der er tydelig bremsemærker fra hjulene i højre side. (Foto: Privat)

Næsehjulet låste sig på SAS-fly

Et SAS-fly af typen Boeing 737-700 måtte foretage en brat opbremsning i forbindelse med starten fra Kirkenes i Norge, efter piloterne oplevede problemer med næsehjulet.

Et Boeing 737 passagerfly fra SAS med 95 passagerer om bord blev i søndags forhindret i at starte fra Kirkenes Lufthavn-Høybuktmoen, der er en kombineret militær- og civil lufthavn i den allernordligste del af Norge.

Flyet med rutenummer SK4479 havde Oslo slået ind som destination på navigationen. Alt gik som planlagt på vej ud til start på bane 24, hvor piloterne rettede flyet op med startbanens midterlinje og begyndte at give gas. Men alt var ikke, som det burde være. Piloterne opdagede hurtigt, at flyet konsekvent trak mod venstre, hvorefter de afbrød starten ved meget lav hastighed.

En asymmetrisk opbremsning resulterede i, at højre hovedhjul satte tydelige afmærkninger i startbanen. Det melleemstore Boeing-fly blev bragt til standsning i en uoplyst vinkel til midterlinjen – men inden for banens kantlinjer. En time senere blev flyet trukket fra startbanen hen til en forplads.

Låst næsehjul
Flyets passagerer blev i bus bragt til Kirkenes-lufthavnens terminal kort efter den afbrudte start.

“Kaptajnen sagde, at næsehjulet låste sig og svingede til venstre,” fortæller Ros-Mari Sukuvara, der var passager om bord på flyet, til det norske medie, iFinnmark.

SAS har efter hændelsen bekræftet, at flyets besætning måtte afbryde starten, da der var en defekt ved styringen af næsehjulet.

Det 17 år gamle Boeing 737-fly med registreringen LN-RPJ blev stående i Kirkenes indtil tirsdag ved middagstid, hvor det som rutenummer SK9121 blev fløjet tomt tilbage til Oslo Lufthavn, hvor det et par timer senere blev sat i drift på en flyvning til Kristiansand.

 

Relaterede artikler:

Strandede SAS-passagerer hjem med ekstrafly

Endnu et SAS-langdistancefly skadet i Newark

SAS-passagerer overnatter i lufthavnsterminal i Novosibirsk

SAS-fly strandede i New York og Beijing

Problemfly skyld i nye SAS-aflysninger

x

Læs Også

SAS i kraftig reduktion på Miami-rute

SAS lagde ud med daglige flyvninger fra Skandinavien til Miami, men i den kommende sommer flyves der kun tre gange om ugen.

Begejstring i Miami over skandinaviske ruter

SAS’ direkte ruter fra de skandinaviske hovedstæder har givet pote for Miami International Airport med 140.000 passagerer i de første 12 måneder.

SAS indfører kuffertløse USA-billetter

SAS udvider muligheden for at købe billetter kun med håndbagage til også at omfatte USA-flyvninger. Dermed bliver det lettere at sammenligne priser.

SAS Irland-flyvninger atter udsat

Det første fly fra Scandinavian Airlines Ireland skulle have været i luften i søndags, men SAS må endnu engang udsætte opstarten.

SAS risikerer bøde for dårlig hjemmeside

De norske myndigheder truer nu SAS med bøder, hvis ikke selskabets udskældte hjemmeside snart bliver nemmere for blandt andre svagtseende at bruge.

Positiv modtagelse af nye regler for CPH-afgifter

De nye regler for fastsættelsen af taksterne i Københavns Lufthavn vækker jubel i SAS, mens CPH accepterer, at der bliver strammet op og nu vil se fremad.