SAS-piloter i cockpittet. (Arkivfoto)

Piloter: Nu er det ledelsens tur

Med indgåelsen af en ny og stærkt forringet overenskomst føler de danske SAS-piloter, at de har taget deres tørn i arbejdet med at holde SAS oven vande. Nu er det ledelsens tur til at vise, at de kan drive virksomheden på den rigtige måde.

Efter et hårdt forhandlingsforløb, der startede i torsdags, faldt en ny overenskomstaftale mandag morgen endelig på plads mellem SAS og den danske, svenske og norske pilotforening. En aftale, som ifølge SAS-ledelsen var nødvendig for at kunne redde SAS og piloternes arbejde.

“Vi er tilfredse. Som vi hele tiden har sagt, har vi troet på, at vi ved fællesskab kunne finde en løsning, og det er sket nu. Det glæder os selvfølgelig, for det har sikret vores 1.500 piloter deres arbejdsplads,” siger Lars Bjørking, formand for Dansk Pilotforening.

Han lægger ikke skjul på, at medarbejderne har været under et kolossalt pres men også har leveret. Nu ligger bolden hos ledelsen, fastslår pilotformanden.

”Der er ikke mere at tage af hos medarbejderne. De har været udsat for et helt usandsynligt pres – ikke bare den sidste uge, men de sidste år. De har ikke vidst, om de var købt eller solgt, og om deres virksomhed ville gå konkurs. Vi vil alle sammen rigtig gerne SAS. Nu har vi gjort vores. Så nu håber vi, at ledelsen gør det, der skal til, og driver forretningen på den rigtige måde,” siger Lars Bjørking.

Dybt mærkværdigt
Den aftale, der blev indgået mandag morgen mellem SAS og piloterne, er identisk med det udspil, som de tre pilotforeninger præsenterede for SAS søndag eftermiddag og som SAS-ledelsen i første omgang afviste.

”Vi vidste godt i går, at SAS ville acceptere udspillet, for vi havde imødekommet alle deres økonomiske krav. Alt andet ville have været dybt mærkværdigt,” siger Lars Bjørking.

Aftalen er indgået på de tre hovedparametre, nemlig løn, pension og produktivitet. Helt konkret betyder det, at piloterne går en månedsløn ned om året, ligesom deres slutløn bliver kraftig reduceret. Derudover er de overgået til en præmiebaseret pensionsordning i stedet for tjenestemandspension, og har desuden øget antallet af deres arbejdstid. Alle delelementer giver en samlet omkostningsreduktion på cirka 30 procent.