Pilotstrejker kostede milliarder

Strejkende piloter koste sidste år Lufthansa og Air France-KLM tilsammen over 5,4 mia. kroner.

Strejker blandt piloter og kabinepersonale kan være stærkt forstyrrende for passagererne. Det oplevede mange SAS-passagerer i Københavns Lufthavn tirsdag, da SAS’ danske kabinepersonale nedlagde arbejdet i over fire timer.

Det kan også gøre særdeles ondt på et flyselskabs økonomi. Det kan man skrive under på hos Air France og Lufthansa. Begge de to store europæiske flyselskaber oplevede omfattende strejker sidste år. Det medførte, at de to selskaber tilsammen tabte over 5,4 mia. kroner.

Værst gik det udover Air France, da hovedparten af selskabets piloter strejkede i 14 dage i september sidste år. Det franske flyselskaber opgjorde efterfølgende skaderne til over 3,7 mia. kroner. Et stort beløb for et flyselskab, der samtidig er i gang med at realisere en milliardstor spareplan i kølvandet på en anden milliardstor spareplan.

24 timers varsel
Da Lufthansa fornylig præsenterede sit regnskab for 2014, kunne selskabet samtidig berette, at årets 10 pilotstrejker tilsammen havde kostet tyskerne over 1,7 mia. kroner.

Selvom Lufthansas tab altså har været under det halve af Air France-KLM’s tab, så kan det meget vel have haft større indflydelse på kundernes tillid til selskabet og lyst til at booke billetter hos selskabet. For mens Air France-strejken varede to uger, så var de 10 Lufthansa-strejker af 1-2 dages varighed løbende henover efteråret. Strejker, der er blevet annonceret med ned til 24 timers varsel. Det skabte generel usikkerhed hos passagererne om hvorvidt Lufthansa nu også fløj, når man skulle afsted. Og det har uden tvivl fået mange til at vælge alternativer.