Boeing 787-8 Dreamliner fra Qatar Airways.

Qatar Airways tilbudt andel i amerikansk flyselskab

Et nyt amerikansk flyselskab tilbyder 25 procent af aktierne til Qatar Airways, der også tidligere har vist interesse i at blive ejer af et flyselskab fra USA.

Qatar Airways er yderst interesseret i at gå ind i den amerikanske luftfartsbranche.

Sidste år forsøgte det mellemøstlige flyselskab at købe op til 10 procent af aktierne i det børsnoterede American Airlines. Men det blev imidlertid spoleret i august efter modstand fra ledelsen i det amerikanske flyselskab.

Nu er Qatar Airways tilbage på banen som en mulig investor i et amerikansk flyselskab, og denne gang bør der være mindre modstand, lyder vurderingen. Der er angiveligt tale om et helt nyt, privatejet flyselskab, hvor Qatar Airways er blevet tilbudt 25 procent af aktierne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Uvished om amerikansk flyselskab
Akbar al-Baker, koncernchef i Qatar Airways, ville i sidste uge dog ikke røbe flyselskabets navn, eller hvor det vil få base. Han ville heller ikke fortælle nærmere om, hvorvidt Qatar Airways vil takke ja til at købe sig ind i det amerikanske flyselskab.

Qatar Airways har løbende vist interesse for at købe sig ind i andre, større flyselskaber. Sidste år købte det mellemøstlige flyselskab 9,61 procent af aktierne i det asiatiske flyselskab Cathay Pacific og 49 procent af andelen i det italienske flyselskab Meridiana.

I forvejen har Qatar Airways en ejerandel på 20 procent i International Airlines Group (IAG), der blandt andet ejer British Airways. Herudover har man en ejerandel på 10 procent i LATAM Airlines Group fra Sydamerika.

Akbar al-Baker har ifølge Reuters udtalt, at staten Qatar, der ejer Qatar Airways, har mulighed for at bytte op til 49 procent af flyselskabets aktier med andre flyselskaber, hvor Qatar Airways i forvejen har en aktieandel.

”Vi ville blive verdens største flyselskab,” sagde Akbar al-Baker i sidste uge om at gøre Qatar Airways til et stort, virtuelt flyselskab.

Underskud i vente
Qatar Airways har ønsket at flyve til De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien, men flyselskabet fik sidste år afslag på at få lov at operere til de to lande. Landene har nemlig lagt begrænsninger på luftfartstrafikken.

Eftersom Qatar Airways ikke kan få lov at flyve til de nævnte lande, forventer flyselskabet et betydeligt tab i regnskabsåret frem til den 31. marts 2018.

I det foregående regnskabsår rapporterede Qatar Airways om et overskud på 541 millioner dollars – eller små 3,3 milliarder kroner.

 

Relaterede artikler:

Qatar Airways vil investere i verdens største flyselskab

Qatar Airways vil købe sig ind i endnu to flyselskaber

Cathay Pacific får Qatar Airways i ejerkredsen

Finnair og Qatar Airways i samarbejde

Qatar Airways køber sig ind i italiensk flyselskab

 

x

Læs Også

Qatar Airways åbner rute til Penang

Det mellemøstlige flyselskab åbner sin anden direkte rute til Malaysia som led i selskabets strategi om at øge trafikken til Sydøstasien.

Aftale skal lette uenighed om ’open skies’

USA's regering har sagt til de amerikanske flyselskaber, at udenrigsminister Rex Tillerson i dag, tirsdag, vil indgå en aftale med Qatar om øget gennemsigtighed i Qatar Airways økonomiske forhold.

Qatar Airways øger ejerandelen i Cathay Pacific

Qatar Airways erhvervede små 10 procent af aktierne i Cathay Pacific sidste år, og nu øger det mellemøstlige selskab sin ejerandel i det asiatiske flyselskab.

Fortsat Emirates-fremgang i CPH

Emirates fortsatte i 2017 passagerfremgangen i CPH, mens konkurrenten Qatar Airways oplevede et lille dyk i kølvandet på massiv fremgang.

Qatar haler ind på Emirates i CPH

Med indsættelse af Airbus A350 på alle sine CPH-flyvninger ånder Qatar Airways rivalen Emirates i nakken med hensyn til udbudt kapacitet og bliver størst på business class-udbud.

Qatar Airways med Airbus A350 til Skandinavien

Fra den 1. juni vil Qatar Airways benytte Airbus A350-900 på ruten fra Doha til Stockholm. og et par måneder senere følger CPH-ruten efter.