SAS CRJ900-fly i Københavns Lufthavn (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

SAS og kabinepersonale fortsat på kollisionskurs

SAS har ophævet suspenderingen af 27 kabineansatte, der angiveligt skulle have truet kolleger under strejken for to uger siden. Kabinepersonalet mener dog, at SAS fortsat kriminaliserer de 27.

Siden SAS’ danske kabinepersonale for to uger siden gennemførte en tre døgn lang overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, har SAS og kabinepersonalets medarbejderforening, Cabin Attendants Union (CAU), i kor opfordret til at se fremad og komme videre. Det går det dog indtil videre lidt trægt med.

Først skulle der nemlig findes en løsning for de 27 kabineansatte, som SAS suspenderede under strejken, da man mente, at de truede kolleger, der gik på arbejde i stedet for at deltage i det faglige møde, som de strejkende holdt på Hotel Hilton i Københavns Lufthavn.

Den kom torsdag eftermiddag, da SAS meddelte, at de 27 ikke længere var suspenderede og derfor kunne vende tilbage til deres arbejde. SAS mener stadig, at de 27 har gjort noget, som de ikke skulle. Problemet er blot, at ingen af de kabineansatte, som blev truet, har ønsket at stå frem og vidne mod deres kolleger. Og så har SAS svært ved at køre fyringssager mod de 27. Det fremgår af en e-mail som CHECK-IN.dk er i besiddelse af. Den er sendt fra SAS’ koncernchef Richard Gustafson og koncerndriftsdirektør Flemming Jensen til det danske kabinepersonale torsdag eftermiddag.

”Der er ingen af de kollegaer, der har følt sig chikaneret og truet, der har ønsket at stå frem og lægge navn til en sag mod nogen af de suspenderede. Derfor har SAS valgt at ophæve suspensionen af alle de suspenderede. Det har vi gjort i klar forventning om, at vi aldrig igen kommer til at opleve en situation, hvor få medarbejdere gør det uudholdeligt for andre at passe deres job,” skriver Rickard Gustafson og Flemming Jensen i mailen.

Starter forfra
Den udmelding har sendt CAU op i det røde felt, da man mener, at SAS-ledelsen i mailen opretholder beskyldningerne mod de 27 tidligere suspendere stewarder og stewardesser.

”De 27 bliver yderligere mistænkeliggjort i e-mailen fra SAS. E-mailen er ikke den oprejsning, som de havde håbet, men en optrapning, hvor SAS igen kriminaliserer de 27. De føler, at det hele starter forfra, og at de igen bliver hængt ud til tørre foran alle deres kolleger – at de alligevel ikke er frikendt,” forklarer Jean Pierre Schomburg.

Stridens kerne er, at SAS mener, at de har beviser for at de 27 medarbejdere har truet kolleger. Kollegerne tør dog ikke stå frem og derfor har SAS svært ved at køre retssager på det. Og derfor har man frafaldet suspenderingerne. På den anden side mener CAU ikke, at de 27 overhovedet har gjort noget galt.

Ifølge CAU, så havde de 27 rent faktisk håbet på at få en undskyldning fra SAS for at have være suspenderet i 14 dage uden grund.

SAS advarer tværtimod de 27 og deres kolleger om hvad der kan ske, hvis de igen truer kolleger.

”Uanset din personlige opfattelse af, hvad der foregår i SAS, så er det fuldstændig uacceptabelt og uforeneligt med ansættelse i SAS, hvis man chikanerer eller truer kolleger. Måtte der mod forventning opstå lignende situationer i SAS, må alle således være klar over, at det vil kunne få konsekvenser for den enkeltes ansættelsesforhold,” skriver SAS-ledelsen i mailen til medarbejderne.

Optrapper retorikken
CAU mener SAS-ledelsen optrapper retorikken i stedet for at være med til at skabe ro og komme videre.

”Vi er dybt forundrede over, at SAS vælger at optrappe retorikken nu. Vi forventede – især efter de lige havde trukket de sidste suspenderinger tilbage – at de som en ansvarlig ledelse var indstillet på, at nu skulle der ro på, så vi alle kunne komme videre,” siger Jean Pierre Schomburg og fortsætter:

”Vi har brug for at komme videre. Men det kræver, at ledelsen også er indstillet på det.”

Hos SAS ser man mere e-mailen som en forsikring til de der blev chikaneret, om at ledelsen har fokus på problemstillingen.

”Ledelsen forklarer situationen for alle medarbejdere og sørger for at dem som har følt sig chikaneret ved, at vi har fokus på det generelle arbejdsmiljø. Der står sort på hvidt, at vi alle skal se fremad og lægge arbejdsnedlæggelser bag os,” understreger pressechef i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen.

Foto: Morten Lund Madsen.