Air China Airbus A330-200.

SAS i tænkeboks efter Air China-indtog

SAS har i dag en codeshare-aftale med Air China på ruten fra Stockholm til Beijing, men selskabet har endnu ikke besluttet om det også skal ske fra CPH.

Fredag den 30. maj kl. 06.45 lander et Airbus A330-fly fra Air China i Københavns Lufthavn og markerer dermed åbningen af en direkte rute fra Beijing til København med fire ugentlige afgange.

Det er dog ikke således, at man ikke i dag kan flyve direkte mellem København og Beijing. Det har været muligt siden 1988, hvor SAS fik tilladelse til at etablere direkte flyvninger, og igennem mange år har SAS tilbudt en daglig afgang mellem København og den kinesiske hovedstad.

Noget nyt er det, at der nu kommer konkurrence. Københavns Lufthavn hæfter sig i en pressemeddelelse ved, at Air China ligesom SAS er medlem af Star Alliance.

”Med flere gode selskaber på ruten til Beijing får turister og forretningsrejsende endnu bedre valgmuligheder. Vores erfaring er, at flere muligheder øger antallet af rejsende, så vi forventer en stigning i antallet af kinesiske rejsende til Danmark,” udtaler Thomas Woldbye, administrerende direktør i Københavns Lufthavn.

Ingen stillingtagen til kommerciel aftale
Men selvom Air China er en af kollegerne fra Star Alliance, så er SAS ikke ligeså begejstret som lufthavnens direktør. For det skandinaviske flyselskab betragter tilsyneladende ikke det kinesiske flyselskabs ankomst som en venligsindet operation.

“Vi er vant til at operere i en branche med mange konkurrenter og mange forskellige aktører,” siger pressechef Mariam Skovfoged fra SAS i Danmark til CHECK-IN.dk.

I dag har SAS en codeshare-aftale med Air China på det kinesiske flyselskabs rute mellem Stockholm og Beijing. Men her er der heller ikke konkurrence, idet det efterhånden er en del år siden, at SAS lukkede den direkte Kina-rute fra den svenske hovedstadslufthavn.

Air China flyver i sommertrafikprogrammet dagligt fra Stockholm til Beijing med Airbus A330-300, og disse flyvninger kan i dag bookes via SAS-markedsføringskoden SK9511. Men SAS har endnu ikke taget stilling til, hvordan man kommercielt håndterer konkurrencen på ruten fra København.

“Det er ganske nyt, at Air China har annonceret deres rute til København, og vi er begge en del af Star Alliance, så vi har ikke vurderet endnu, hvordan vores kommercielle aftale fremadrettet bliver,” lyder det fra pressechefen.

 

Relaterede artikler:

Star Alliance-selskab åbner København-Beijing

Tre kinesiske flyselskaber på vej til København

Kinesisk flyselskab klar til København

Lange udsigter for Air China-rute til København

Air China-rute til København udskydes