Airbus A321-200 fra SAS.

SAS vil generobre fritidsrejsende

Den største nyhed ved lanceringen af den nye SAS-strategi 4Excellence var budskabet om en massiv satsning på fritidsrejsende. SAS ønsker fremover at være førstevalg for nordiske flypassagerer uanset formål med rejsen.

Fritids og forretningsrejsende defineres fremover hos SAS somén og samme person. Det var et af hovedbudskaberne, da det skandinaviske luftfartsselskab onsdag fremlagde en ny strategi på et pressemøde i Stavanger.

SAS ønsker at bygge videre på de relationer, som selskabet i forvejen hartil de mange forretningsrejsende i hele Norden. Disse relationer skal bruges til at fastholde kunderne, når rejsen er mere fritidspræget.

“SAS skal være de nordiske rejsendes første valg, uanset formålet med deres rejse,“ sagde koncernchef Rickard Gustafson på gårsdagens pressemøde.

Som fiktivt eksempel brugte han en nordmand, der boede i Stavanger-området. Denne rejste på sommerferie med SAS direkte fra Stavanger til Málaga. Senere i august blev det til en weekendrejse til London – også som fritidsrejsende. Senere i august var det en flyrejse fra Stavanger til Oslo for at holde et møde, mens måneden blev sluttet af med et besøg i København til en konference.

Dermed demonstrerede han, at SAS-kunderne har forskellige ansigter afhængig af formålet med rejsen.

“Vi ønsker at skabe os en fremtrædende position i fritidsrejsemarkedet,“ sagde Rickard Gustafson om planerne for at genobre tabte markedsandele, som blandt andet er blevet taget af konkurrenten Norwegian.

Cyklisk forretningsmodel

Et af midlerne til atfå fritidskunderne tilbage er anvendelsen af en cyklisk forretningsmodel, som konkurrenten Cimber Sterling har prøvet uden held på det danske marked. Det handler kort fortalt om at bruge de nye større og brændstofbesparendefly, henholdsvis Boeing 737-800NG i Norge og Sverige og Airbus A320-serien i København, tilpasset efterspørgslen hen over året, ugen og dagen.

“Vi kan bruge de store fly til deefterspurgte morgenafgange i Skandinavienmed mange forretningsrejsende. Herefter kan flyene midt på dagen flyve til mere fritidsprægede destinationer, mens de om aftenen vender tilbage til de efterspurgte forretningsruter.“

Der går dog lidt tid, inden SAS kan høste genvinsten af operationer med nye fly. De første fly leveres ikke før i 2012. I mellemtiden må SAS stadig holde nogle afselskabets ældre og brændstofslugendefly på jorden midt på dagen.

Enhedsomkostninger skal nedbringes

For at sikre konkurrencekraften skal SAStil stadighednedbringe enhedsomkostningerne. Gennem Core SAS-spareplanen har man alleredereduceret enhedsomkostningerne med 23 procent. Men herudover skal enhedsomkostningerne frem til 2015 nedbringes med 3 – 5 procent om året.

Her er formlen såvel reduktion af omkostninger som øget produktion. Det skal blandt andet ske gennem indførelse af kvalitets- og effektivitetsprogrammet i hele virksomheden.

“Der er både tællere og nævnere i den brøk, der skal give effektivitetsforbedringer,“ sagde Rickard Gustafson på spørgsmålet om, hvorvidt man kunne forvente yderligere personalereduktioner. “Er der fortsat vækst i markedet, behøver vi ikke at reducere vore personaleomkostninger gennem besparelser.“

Kommunikerer som Carlzon

Den nye strategi har fået navnet 4Excellence efter fire nye kerneområder, henholdsvis Commercial Excellence, Sales Excellence, Operationel Excellence og People Excellence.

Den indeholder masser af moderne management-begreber og en del luftige tanker. Men det er naturligvis også luftfart det drejer sig om.

Men den nye koncernchef har tydeligvis ladet sig inspirere af den tidligere SAS-chefJan Carlzon. Bogen “Riv pyramiderne ned“ må således formodes at have været læst flittigt af Rickard Gustafson.

“Jeg sætter høje, men realistiske mål for SAS, for jeg ved, at vi har meget engagerede og kompetente medarbejdere i alle dele af selskabet. Vi skal frigøre medarbejdernes potentiale gennem godt lederskab og øget fokus på de, der har den direkte kontakt med vores kunder.“

En sætning, der kunne være taget ud af Jan Carlzons strategi tilbage i 1980´erne.

Nuvil fremtiden vise, hvorvidt Rickard Gustafson kan gentage Carlzon-succesen. Under alle omstændigheder kommunikerer den svenske koncernchef ligeså overbevisende som “Verdens bedste Carlzon“, som den karismatiske ex-SAS koncernchef blev kaldt.

Aktiemarkedet kvitterede for den nye SAS-strategi ved at sende aktien ned med 3,13 % på Københavns Fondsbørs til kurs 9,30.

x

Læs Også

SAS tilpasser kapaciteten

Belægningen i SAS-flyene faldt dramatisk i januar til 63,9 procent, og det på trods at, at SAS på forhånd havde tilpasset den totale kapacitet.

USB-stik på vej i SAS Boeing 737

SAS er i gang med at udrulle USB-stik i sæderne på de ældre fly af typen Boeing 737 og Airbus A320. Alle A320neo har nye kabiner med USB-stik.

Ikke komplet Plus-produkt med SAS fra Aarhus

SAS markedsfører lounge-adgang og Fast Track inkluderet i Plus-billetter på syv udenlandske ruter fra Aarhus Lufthavn. Men ydelserne findes ikke.

SAS tvunget til at flytte generalforsamling

SAS har endnu ikke fundet afløseren for Fritz Schur på formandsposten i selskabets bestyrelse, og derfor må generalforsamlingen udsættes en måned.

Fritz Schur: Truende SAS-konkurs var ikke fup

Den afgående SAS-bestyrelsesformand Fritz Schur fastholder, at SAS i slutningen af 2012 var timer fra konkurs. Der var allerede bestilt tid hos dommeren.

Endnu en forringelse i EuroBonus-programmet

SAS fjerner fordelen for EuroBonus-medlemmer med gratis at kunne indchecke bagage på de såkaldte Go Light-billetter.