Star Alliance-medlemmet Shenzhen Airlines er et af de mindre kinesiske flyselskaber, som har været i gang med at shoppe langdistancefly.

Små kinesere shopper langrutefly

En række mindre kinesiske flyselskaber, som ikke er en del af Kinas fire store luftfartskoncerner, er i fuld gang med at indkøbe langrutefly.

For bare fire år siden havde kun fire kinesiske flyselskaber langdistancefly i flåderne. I år er det øget til ti flyselskaber og indenfor få år vil mindst 17 kinesiske flyselskaber operere langrutefly. Det vurderer analyseinstituttet Centre for Aviation efter at flere sekundære kinesiske flyselskaber i sidste uge var på shopping i forbindelse med Farnborough Airshow.

Donghai Airlines og Ruili Airlines bestilte Boieng 787-9 Dreamliner-fly under showet i den lille lufthavn sydvest for London. Lucky Airlines har også tegnet sig for ordrer på den største model af Dreamlineren. Det vil gøre selskabet til Kinas første lavprisselskab med langrutefly.

Star Alliance-medlemmet Shenzhen Airlines fra millionbyen Shenzhen i det sydlige Kina har set sig lun på Airbus A330-fly, mens tre andre kinesiske selskaber overvejer at bestille samme type langdistancefly.

Med Donghai Airlines og Ruili Airlines’ bestillinger begynder selskaber, der ikke er en del af Kina’s fire store luftfartskoncerner, at melde deres ankomst på langdistancemarkedet. Den mindste af de fire store – Hainan Airlines – har dog i dag flere langdistancefly end allerede de mindre selskaber tilsammen.

Kinesiske middelklasse
Da Norwegian oprindeligt lancerede sine planer om langdistanceflyvninger til og fra Europa, så var det den voksende kinesiske middelklasse, som Norwegian-topchef Bjørn Kjos især så som fremtidige kunder ombord på selskabets Boeing 787 Dreamliner-fly, som hovedsageligt skulle flyve mellem Europa og Asien.

Men efterhånden som selskabet kom i gang med at flyve langt, så valgte man i stigende grad at satse på atlanterhavstrafikken mellem Europa og USA. Enkelte ruter til Bangkok er således i dag Norwegians eneste berøring med det asiatiske marked. Til gengæld flyver man fra flere europæiske byer til en lang række destinationer i USA og Caribien.

Fløj med stor succes
Ikke-kinesiske selskabers ambitioner om at forbinde Kina med Europa og Nordamerika bliver ofte besværliggjort af protektionistiske kinesiske luftfartsmyndigheder, som hellere vil ”please” de store kinesiske flyselskaber end skabe øget konkurrence.

De mindre privatejede kinesiske luftfartsselskaber kan sandsynligvis også forvente at det vil være op ad bakke at få lov til at flyve til Europa og Nordamerika, da især statsejede Air China ikke er meget for at blive udfordret på de markeder. Det har blandt andre Beijing Capital Airlines oplevet i forhold til selskabets ruter fra Beijing og Hangzhou til Københavns Lufthavn. To ruter, som selskabet fløj med stor succes i to måneder sidste år. I år ville selskabet være vendt tilbage til CPH og ville gerne have fløjet i i alt syv måneder. Men de planer fik Air China stukket en kæp i hjulet for, selvom Air China selv slet ikke flyver til København.

 

Relaterede artikler:

Kinesere kommer slet ikke til CPH i år

Tre nye ruter mellem Kina og Europa

Nye Star-medlemmer har problemer med punktligheden

 

x

Læs Også

Jet Time-fly i nye farver

Jet Time har hentet et nyt fly i Kina, som bliver selskabets yngste fly og det eneste i de nye farver, som har prydet selskabets brevpapir og hjemmeside i mere end halvandet år.

Kinesere planlægger nordisk invasion

Seks kinesiske flyselskaber ønsker at åbne i alt syv nye ruter til de nordiske hovedstæder i løbet af 2018.

VisitDenmark: Mahan-rute hurtigt glemt

Danmark gik med lukningen af iranske Mahan Airs CPH-rute i 2017 glip af op mod 10.000 kinesiske overnatninger, vurderer VisitDenmark.

Tre kinesiske flyselskaber på vej til København

Der er udsigt til trængsel i flytrafikken mellem Kina og København i 2018. To flyselskaber har søgt om tilladelse til at flyve fra Beijing, og et andet selskab vil flyve fra Chengdu.

Ny Kina-rute kan være på vej til CPH

Det kinesiske flyselskab Air China har ansøgt om tilladelse til at påbegynde ruteflyvning fra Beijing til Københavns Lufthavn fra 2018.

Emiraterne og Rusland i fælles flyprojekt

Et samarbejde mellem De Forenede Arabiske Emirater og Rusland om at producere et kortdistancefly med plads til 250 passagerer kan være på vej.