Dassault Falcon 2000 LXS (OY-CKK). Foto: Air Alsie.

Statsleder med LEGO-fly til G20-møde

En af de europæiske statsledere ankom til G20-topmødet i Hamborg i en Falcon 2000 privatjet, der tilhører LEGO-familien.

Flyspotterne i Hamburg Airport havde travlt, da statsledere fra G20-landene havde sat hinanden stævne i Hamburg den 7. og 8. juli. Regeringsfly med amerikanske Air Force One i spidsen ankom i løbet af i torsdags i en lind strøm til den nordtyske lufthavn, hvor den ene statsleder efter den anden kunne træde direkte ud af flyene og ned på den røde løber på platformen.

Blandt det store opbud af regerings- og VIP-fly var også en Dassault Falcon 2000 LXS med registreringen OY-CKK. Flyet er ejet af Kirkbi Invest A/S, der er LEGO-familien Kirk Kristiansens investeringsselskab.

Det var dog ikke medlemmer af LEGO-familien, der var ombord på flyet. Det var i stedet den norske statsminister Erna Solberg, der var inviteret til G20-topmødet som særligt invitereret gæst udover de 19 medlemslande samt EU, der danner grundstammen i den magtfulde gruppe af verdens stærkeste økonomier.

Den norske statsministers fly var lejet hos Air Alsie i Sønderborg, der har LEGO-familiens fly i management. Normalt kan man se et stort LEGO-logo ved siden af flyets forreste dør, men ved ankomsten i torsdags i Hamburg Airport var den danske legetøjskoncerns logo overklistret med en label med det norske rigsvåben. Flyet returnerede sent lørdag eftermiddag til Oslo Lufthavn, hvorefter det fløj tomt tilbage til basen i Billund Lufthavn, hvor det landede kl. 20.20.

Dansk kompetence
Årsagen til, at den norske statsminister nogle gange vælger at leje fly i Danmark hænger sammen med det forhold, at Air Alsie har opbygget nogle særlige kompetencer omkring disponering og udlejning af private jetfly. Der er et meget kyndigt og specialiseret pilotkorps tilknyttet, og samtidig er diskretion nøgleordet i den lille danske luftfartsselskab.

Erna Solberg ankommer til Hamburg Airport i LEGO-flyet. (Foto:: PATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images)

Men herudover kan Air Alsie lukrere på, at den norske stat ikke stiller særlige fly til rådighed for hverken stats- eller udenrigsminister. I Norge har statsministeren særlige privilegier i forhold til andre i regeringen, når det gælder privatfly. Et reglement henviser til sikkerhed, total rejsetid og statsministerens totale arbejdsprogram, når der skal besluttes om privatfly skal indgå i rejseløsningen.

Air Alsie, der udlejer eksklusive privatjets til blandt andet VIP-formål, har Falcon-flyet i management sammen med andre eksklusive privatfly, der er ejet af virksomheder som Danfoss og Grundfos. Sidste år kunne man eksempelvis opleve Sir Paul McCartney flyve fra USA hjem til britiske Kent i et Falcon 7X-fly, der tilhører Danfoss-familien. Denne opgave var formidlet af Air Alsie.

Fly til 215 mio. kroner
Da Kirkbi Invest købte Falcon 2000 LXS-flyet i slutningen af 2014, havde det et prisskilt på 33 mio. dollars, eller hvad der i dag svarer til 215 mio. danske kroner. LEGO-flyet er indrettet i en konfiguration til 10 personer i siddende stilling, men kan også omdannes med lie-flat beds, hvor der i denne konfiguration er plads til fem passagerer.

Ombord er alt elektronisk udstyr, som man kan ønske sig med satellittelefon og WiFi, ligesom der også er en stewardesse til at sikre, at passagererne får den bedst mulige oplevelse, når flyet er i luften.

Flyet har en marchhastighed på 845 km/t og kan flyve i en højde på 47.000 fod, hvilket svarer til 14.325 meter. Den maksimale rækkevidde er på 7.390 kilometer, hvilket svarer til otte timer og 45 minutters nonstop-flyvning med en brændstofreserve til yderligere 30 minutter.

Udover Falcon 2000-flyet ejer Kirkbi Invest yderligere to fly samt en helikopter. De to øvrige fly er af typerne Falcon 7X (OY-EKC), og Falcon 8X (OY-SKK), der fra producenten sælges til listepriser på henholdsvis 52 og 58 mio. dollars, hvilket svarer til 340 og 380 mio. danske kroner. Helikopteren er af typen Eurocopter EC135 T2+ fra Airbus Helicopters.

 

Relaterede artikler:

Sun-Air reddede Lars Løkkes besøg hos paven

Paul McCartney rejste med Danfoss-privatjet

Nyt fly til Regeringen og de kongelige

Statsministeren er storforbruger af privatfly

Norsk statsminister flyver ofte dansk

x

Læs Også

SAS vil have flere gebyrindtægter

SAS vil teste betalingsvilligheden for forhåndsreservering af flere sæder på interkontinentale flyvninger. To ruter er valgt ud til den særlige test.

Jet Time får ny kontrakt med Finnair

I en periode på 11 uger skal Jet Time flyve for Finnair på ruterne fra Helsinki til Berlin, Budapest og Wien.

SAS opsiger codeshare med Star Alliance-partner

SAS afslutter et langvarigt samarbejde med Egyptair om codeshare til Cairo og sender i stedet passagererne afsted med Lufthansa via Frankfurt.

Flyselskaber i rutefart mellem Roskilde og Herning

Tre flyselskaber vil sammen sørge for, at tilskuere vil blive fløjet direkte til Herning Flyveplads i forbindelse med det kommende ishockey-VM i Jyske Bank Boxen.

USB-stik på vej i SAS Boeing 737

SAS er i gang med at udrulle USB-stik i sæderne på de ældre fly af typen Boeing 737 og Airbus A320. Alle A320neo har nye kabiner med USB-stik.

Norwegian vil flyve til Washington med A321LR

Når Norwegian i 2019 får den langtrækkende A321LR i flåden, vil selskabet flyve direkte til Washington-området fra flere europæiske lufthavne.