Stewardesser har øget risiko for kræft

Ny amerikansk undersøgelse viser en forøget risiko for en række kræfttyper hos kabinepersonale i forhold til befolkningen generelt. 80 procent af de undersøgte var kvinder.

Flyselskabernes kabinepersonale har en højere risiko for at få en række former for kræft sammenlignet med den gennemsnitlige befolkning. Det viser en ny amerikansk undersøgelse, som forskere fra Harvard-universitetet i Boston har gennemført blandt 5.300 amerikanske kabineansatte, hvoraf over 80 procent var kvinder.

Gennemsnitsalderen for de kabineansatte, der deltog i undersøgelsen, var 52 år, og lidt over 15 procent af dem havde på et eller andet tidspunkt i deres liv fået en kræftdiagnose. Ifølge undersøgelsen har det flyvende personale især en forhøjet risiko for at få hudkræft, brystkræft, livmoderkræft, livmoderhalskræft, tarmkræft og kræft i skjoldbruskkirtlen.

Kosmisk stråling og forstyrret døgnrytme
Blandt de mulige årsager til den øgede kræftrisiko for kabinepersonalet peger forskerne blandt andet på den øgede kosmiske stråling, som man udsættes for i et fly i 10-12 kilometers højde, samt forstyrrelser af døgnrytmen, løbende kontakt med kemiske stoffer og udsættelse for passiv rygning dengang, passagererne måtte ryge ombord.

I Harvard-undersøgelsen, som omtales i Environmental Health, blev udbredelsen af en række kræfttyper hos de 5.300 kabineansatte sammenlignet med udbredelsen af de samme kræfttyper hos 5.000 mennesker, der deltog i en national sundhedsundersøgelse.

Sammenligningen viste, at fik 3,4 procent af det flyvende personel fik konstateret brystkræft i forhold til 2,3 procent blandt amerikanerne i gennemsnit. 0,67 procent af de kabineansatte udviklede skjoldbruskkræft mod 0,56 procent af amerikanerne, og 0,47 procent fik tarmkræft mod 0,27 procent af den ”almindelige” befolkning.

Fire gange så stor risiko for hudkræft
Udbredelsen af hudkræft blandt de kvindelige kabineansatte var hele fire gange så stor som hos amerikanske kvinder generelt – 7,4 procent i forhold til 1,8 procent.

Harvard-forskerne hæfter sig ved, at undersøgelsens resultater er særligt påfaldende, da antallet af overvægtige og rygere er markant lavere blandt de kabineansatte end i den amerikanske befolkning generelt.

En række europæiske undersøgelser har tidligere påpeget en forøget risiko for visse former for kræft hos kabinepersonale i forhold til den øvrige befolkning.

 

Relaterede artikler:

Kun hver ottende norske stewardesse får hvile nok

Mange syge SAS-stewardesser