Norwegian Dreamliner-fly i London Gatwick Airport (Foto: Gatwick/PR)

Strejkefare i stor Norwegian-lufthavn

Ansatte i London Gatwick Airport, hvor Norwegian er tredjestørste flyselskab, overvejer at gå i strejke fra slutningen af april, fordi de er utilfredse med lønnen.

En stor lønkonflikt mellem London Gatwick Airport og lufthavnens ansatte kan resultere i en strejke, der i givet fald kan få konsekvenser for det norske lavprisflyselskab Norwegian.

Fagforeningen Unite repræsenterer sikkerhedspersonale, brandmænd, bagagevogne-medarbejdere, chauffører og mekanikere i den britiske storlufthavn, og det er meddelt, at man indleder en urafstemning fredag den 23. marts med forventet afslutning den 13. april.

Hvis fagforeningens medlemmer stemmer for at nedlægge arbejdet, vil strejken kunne begynde i slutningen af april. Unite har taget initiativ til afstemningen, fordi Gatwick Airport Limited (GAL) har tilbudt sine ansatteen lønstigning, som er under inflationsniveauet.

”De ansatte i Gatwick væmmes over selskabets holdning. Deres hårde arbejde betyder, at virksomheden har opnået rekordoverskud. De beskæftiger sig med et rekordstort antal passagerer, men medarbejderne er kun blevet tilbudt nedskæringer i reallønnen,” siger Jamie Major, Unites regionsansvarlig.

Stort overskud
Ifølge Unite er overskuddet i Gatwick Airport Limited steg i 2017 med 35,5 millioner pund til 97,4 millioner pund (830 millioner danske kroner, red.). Og så har lufthavnens aktionærer for nyligt modtaget 375 millioner pund (3,2 milliarder danske kroner, red.) i udbyttebetalinger.

Jamie Major fortæller videre, at fagforeningens medlemmer arbejder hårdere end nogensinde, og at de ikke vil acceptere en lønnedgang, når nu lufthavnen er i økonomisk medvind.

“Hvis Gatwick Airport Limited ønsker at undgå strejke, som uundgåeligt vil føre til udbredt forstyrrelser for passagererne, skal ledelsen komme tilbage til forhandlingsbordet og komme med et fornuftigt tilbud,” understreger Jamie Major.

Gatwick Airport Limited ønsker, at de fortsatte lønforhandlinger skal foregå på en positiv og konstruktiv facon direkte med fagforeningen og lufthavnens ansatte.

Passagerer kan blive påvirket
Lavprisflyselskabet Norwegian er det tredjestørste flyselskab i London Gatwick med en markedsandel på over 10 procent. En eventuel strejke vil derfor med stor sandsynlighed kunne ramme Norwegian-passagerer, der enten flyver til eller fra lufthavnen.

Norwegian flyver til en lang række destinationer fra den britiske hovedstadslufthavn. Lavprisflyselskabet har blandt andet ruter til en række amerikanske destinationer samt til Buenos Aires og Singapore. Herudover flyver der eksempelvis fem gange dagligt fra Gatwick til både København og Stockholm samt to gange om dagen til Oslo.

London Gatwick har i øjeblikket en fuldt udnyttet kapacitet, efter antallet af passagerer er steget med hele 7,7 procent.

 

Relaterede artikler:

Storstrejke hos BA starter lørdag

Norwegian slår egen rekord over Atlanten

Irske Ryanair-piloter varsler julestrejke

Endnu en sæson med vikarfly hos Norwegian

Global Norwegian-ekspansion fra London