Sun-Air Dornier 328JET. (Foto: Sun-Air)

Sun-Air på vej til USA

Danske Sun-Air er ved at etablere sig i USA. Selskabet leverede et regnskab for 2015/2016, der ikke just bringer jubel hos ejeren.

Det danske flyselskab Sun-Air er i fuld gang med at etablere sig i USA med base og amerikansk driftstilladelse. Ikke for at begynde at flyve mellem Danmark og USA, men for at kunne komme ind på det amerikanske marked for firmaflyvninger. Ikke taxaflyvning, men faste flyvninger for eksempel mellem en virksomheds store afdelinger forskellige steder i USA.

Det fortæller Sun-Air’s ejer og stifter, Niels Sundberg, til CHECK-IN.dk.

Siden 2015 har Sun-Air fløjet mellem Gøteborg og Cambridge. En rute, som blev etableret på foranledning af det store medicinalfirma AstraZeneca, der har store afdelinger i de to byer og derfor havde behov for en hurtig direkte flyforbindelse. AstraZeneca sidder på hovedparten af pladserne på afgangene, men det er muligt for andre rejsende at booke de ledige pladser.

I USA vil der hovedsageligt blive tale om flyvninger kun med medarbejdere fra ét bestemt firma. Sun-Air forventer i løbet af 2017 at åbne en base i Florida.

Etableringen i USA følger i fodsporet på det setup, som Sun-Air allerede har i det sydlige Afrika. Her flyver selskabets sydafrikanske datterselskab for tre store mineselskaber.

Sun-Airs egne flyvninger i Nordeuropa er en blanding af traditionel ruteflyvning og ad hoc-charterflyvninger og taxaflyvning. Hovedsageligt udført med 32-personers Dornier-jets. I datterselskabet Joinjet, der står for hovedparten af taxaflyvningerne, har man dog også en række mindre businessjets.

Til maj og august udvider Sun-Air flåden med yderligere to Dornier-jets, som selskabet i forvejen er verdens største operatør af.

Bringer ikke den store jubel
Sun-Air kom ud af regnskabsåret 2025/2016 med et overskud før skat på 7,9 mio. kroner. Langt mindre end de foregående år og ikke just noget der får ejeren til at svinge sig i lysekronerne.

”Det er et acceptabelt resultat, men det bringer ikke den store jubel. Konkurrencen er blevet hårdere i Skandinavien, og mange vælger at komme mere besværligt men billigere frem, end hvis de valgte at flyve direkte med os,” siger Niels Sundberg.

Omsætningen faldt med mere end 50 mio. kroner til 457,2 mio. kroner. Det var især ruteflyvningen, der bidrog til nedgangen. Her faldt omsætningen med 12,2 procent til 307 mio. kroner i forhold til samme periode året før. Det samme gjorde sig gældende for charterforretningen, hvor omsætningsnedgangen var på 9,8 procent. Til gengæld kunne Sun-Air notere sig en fremgang på 7,3 procent indenfor værkstedsaktiviteter og reservedelssalg.

Siden regnskabet blev afsluttet den 30. september 2016 er det begyndt at se bedre ud for selskabets charter- og taxaflyforretning.

”Vi ser allerede nu forbedringer i charterflyvningerne og her er vi ved at udvide,” forklarer Niels Sundberg.

Har ikke lyst
Til efteråret etablerer SAS baser i London og Spanien og ansætter lokalt personale til betjene nogle af selskabets mest konkurrenceudsatte ruter. Og hos Norwegian har man også rigtige mange piloter og stewardesser baseret udenfor Skandinavien på blandt andet spanske, italienske og engelske løn- og arbejdsvilkår.

Hos Sun-Air har man også overvejet at gå den vej og ansætte folk i andre lande.

”Vi har overvejet i 10 år om vi skulle ansætte udenlandske piloter. Men det tror jeg ikke jeg har lyst til. Det kan dog være vi bliver tvunget til det. De danske lønninger og udgifter til social sikring er ikke konkurrencedygtige,” påpeger Niels Sundberg.

Fly står stille
Desuden har nye regler om hviletider givet Sun-Air en effektivitetsnedgang på 38 procent. Mange af Sun-Airs ruter er skræddersyet til forretningsrejsende ved at have en rotation om morgenen og en rotation igen om eftermiddagen / først på aftenen. Midt på dagen står flyene stille i Billund, Aarhus eller andre lufthavne.

Tidligere har Sun-Air kunnet bruge de samme besætninger på flyvninger om morgenen og om eftermiddagen. Det kan selskabet ikke længere, og det kan mærkes.

”Vi har dog fået dispensation til nogle ruter. Men det kræver minutiøs dokumentation af besætningernes træthedsniveau. Vi skal derfor måle deres aktivitetsniveau, og hvordan de sover,” forklarer Niels Sundberg.

Et fransk flyselskab har opnået dispensation for alle sine flyvninger, og det satser Sun-Air også på at få.

 

Relaterede artikler:

Sun-Air lukker base i Bremen

20 år i britisk tjeneste

Sun-Air lander nyt overskud

Sun-Air skal flyve for medicinalvirksomhed

x

Læs Også

33-årig bliver luftfartsdirektør

33-årige Kristoffer Sundberg har overtaget ledelsen af Billund-flyselskabet Sun-Air of Scandinavia efter faderen og stifteren Niels Sundberg.

Kristoffer Sundberg: Store sko at fylde ud

Kristoffer Sundberg lover som ny administrerende direktør i Sun-Air, at der bliver en ændret ledelsesstil med mere ansvar til ledergruppe og mellemledere.

Billund mister rute til europæisk storlufthavn

Sun-Air har besluttet at lukke ruten fra Billund til München, hvorfor der for første gang i 15 år ikke kan flyves fra Vestdanmark til lufthavnen i den sydtyske by.

Sæson for fodboldflyvninger

De danske superligaklubbers kvalifikationskampe til de europæiske turneringer giver fast arbejde for flere danske flyselskaber.

Savner fokus på beskæftigelse

Både arbejdsgivere og arbejdstagere undrer sig over, at udfordringerne for beskæftigelsen i luftfartserhvervet ikke er en del af regeringens luftfartsstrategi.

Besøg i verdens mindste BA Executive Lounge

ANMELDELSE: Aarhus Airport Executive Lounge er et hyggeligt besøg før flyvninger med British Airways til Oslo, Stockholm og Gøteborg.