Fly i Københavns Lufthavn. (Foto: Ernst Tobisch)

Varm maj ramte charterflytrafikken i CPH

I Københavns Lufthavn var der i maj en fremgang på syv procent i rutetrafikken trods det varme vejr. Men til gengæld gik chartertrafikken seks procent tilbage.

Statistikkerne fra Københavns Lufthavn er den første egentlige dokumentation på, at den varme maj måned har gjort det sværere at sælge charterrejser.

I maj var der nemlig 113.006 afgående og ankommende charterpassagerer, hvilket var 6.787 færre end samme måned sidste år. Det svarer til omkring 40 fyldte charterfly og repræsenterer en tilbagegang på hele seks procent i forhold til maj 2017.

Men nu fylder chartertrafikken kun omkring fem procent af det samlede passagertal i Københavns Lufthavn, så det er ikke noget, der slår lufthavnen ud af kurs.

I stedet var der vækst over hele linjen i rutetrafikken, der voksede med ikke mindre end syv procent i forhold til maj sidste år.

“Der er i maj vækst på stort set alle områder; på indenrigstrafikken, på transfertrafikken, på de korte ruter i Europa og på de lange direkte ruter fra København og ud af Europa. Så efter nogle rolige vintermåneder er vi for alvor tilbage på vækstsporet. År til dato er antallet af passagerer vokset med 2,4 procent til 11,5 millioner,” siger administrerende direktør Thomas Woldbye fra Københavns Lufthavn.

Fem dage med over 100.000 passagerer
Størst fremgang var der ikke overraskende på de interkontinentale ruter, hvor CPH i maj kunne tage imod passagerer på nye ruter til Hong Kong med Cathay Pacific og til Beijing med Air China. Her var der en fremgang på 7,2 procent il 264.698 passagerer. Europa-trafikken voksede med 6,7 procent til 2.336.895 rejsende, mens indenrigstrafikken løftede sig marginalt med en procent il 148.802 passagerer.

Med samlet 2.750.395 passagerer i maj var der i alt fem rejsedage med flere end 100.000 rejsende. Den travleste dag var fredag den 18. maj op til pinsen, hvor 102.350 rejsende passerede gennem terminalerne.

I år forventes den travleste dag i lufthavnens historie at falde i juli, og her forventer man, at 114.000 afgående og ankommende rejsende vil passere igennem lufthavnen.

Skandinaviske konkurrenter bag CPH
Den nærmeste skandinaviske konkurrent til Københavns Lufthavn er Oslo Lufthavn. I den norske hovedstadslufthavn forventer man, at fredag den 15. juni bliver den travleste dag hele sommeren med 106.313 rejsende. Samtidig estimerer man i Oslo Lufthavn, at der vil være samlet 12 dage med flere end 100.000 rejsende.

Væksten i Oslo Lufthavn i maj blev dog ikke helt på samme niveau som i København. I alt rejste 2.504.420 passagerer gennem lufthavnen, hvilket var en stigning på 4,4 procent i forhold til samme periode året før.

Også Stockholm-Arlanda kom svagere ud af maj end Københavns Lufthavn. I den svenske hovedstadslufthavn var passagertallet på 2.427.686, hvilket var stort set uændret i forhold til maj 2017.

 

Relaterede artikler:

Øget ferietrafik bag trafikvækst i CPH

Midlertidigt tronskifte i Skandinavien

Fortsat tilbagegang i CPH