Berlin Tegel-lufthavnen i solskin. Foto: Th. Voekler / Wikimedia Commons.

Airberlin-konkurs stopper lufthavnsvækst

Den tyske lufthavn Berlin Tegel er blevet hårdt ramt på antallet af passagerer og operationer, efter flyselskabet airberlin gik konkurs i august.

Når et flyselskab går konkurs, kan det få konsekvenser for flere parter.

Det står klart, efter airberlin gik konkurs i august. Den efterfølgende gradvise nedlukning ramte et utal af passagerer, der var vant til at rejse med Tysklands næststørste flyselskab, men konkursen har også forårsaget negativ vækst i særligt én tysk lufthavn.

Airberlin fortsatte med at flyve i godt to måneder, inden flyselskabet havde sidste operation den 27. oktober på ruten mellem München og Berlin Tegel. Men efter konkursen blev der stille og roligt skåret flyvninger fra, og det har givet et tydeligt udslag i passagertrafikken for oktober.

Markant passagerfald for Berlin-lufthavne
Berlin Tegel er den tyske hovedstads største lufthavn, og her har man oplevet et betydeligt fald i passagerantal i sidste måned. Faldet er således på hele 11,9 procent i forhold til oktober 2016. I den anden Berlin-lufthavn, Schönefeld, har der været en stigning på 3,3 procent i samme periode, mens det samlede antal passagerer for de to lufthavne er faldet med 6,2 procent.

Færre og færre operationer fra airberlin har dermed haft en helt åbenlys konsekvens for lufthavnsvæksten i de to Berlin-lufthavne – og særligt den store Tegel.

Tegel og Schönefeld havde sammenlagt 2,95 millioner rejsende i oktober. Schönefeld håndterede 1,21 millioner passagerer, mens der i Tegel var 1,74 millioner passagerer.

Antallet af operationer faldt naturligt nok også i oktober, efter airberlin definitivt stoppede sine flyvninger. I sidste måned var der i alt 24.195 operationer fra Tegel og Schönefeld, og det er en nedgang på 5,4 procent i forhold til oktober 2016. I Schönefeld var nedgangen på 1,7 procent, mens den negative vækst i Tegel var på 7,5 procent.

Færre operationer i Tegel
Hvis man vurderer Berlin-lufthavnenes passagertal ud fra perioden januar til oktober 2017, er det samlede antal passagerer dog steget med 4,4 procent. I alt er 10,9 millioner passagerer rejst til eller fra Schönefeld, og det er 13,2 procent flere end i samme periode sidste år. Airberlin-krisen har dog haft en effekt i årets første ni måneder i Tegel, hvor passagertallet lå på knap 18 millioner – en negativ vækst på 0,3 procent.

Det samlede antal operationer i de to lufthavne steg til 239.776 mellem januar og oktober, og det er en vækst på 1,3 procent i forhold til 2016. En stigning på 7,1 procent i Schönefeld, mens Tegel har oplevet et fald på 1,7 procent.

Det må imidlertid forventes, at der med tiden igen vil være positive vibrationer i passagerudviklingen i Schönefeld og Tegel, i takt med at andre flyselskaber fylder hullerne ud efter airberlin.

Op til konkursen i august levede airberlin en omtumlet økonomisk tilværelse gennem flere år. Flyselskabet havde store underskud og måtte flere gange få hjælp i form af kapitaltilførsler fra sine ejere. Nu er det, der var Tysklands næststørste flyselskab, en saga blot.

 

Relaterede artikler:

Berlinere stemmer for at bevare Tegel-lufthavn

Vil bevare Berlin-Tegel lufthavnen

Nye problemer kan udsætte Berlin-åbning til 2021

Gigantvækst i Berlin-lufthavn

Airberlin går i betalingsstandsning

x

Læs Også

Norwegian dobbelt dagligt fra København til Berlin

Først valgte Norwegian at lukke ruten mellem København og Berlin, og nu øger selskabet i stedet til to daglige afgange fra februar 2018.

EasyJet overtager op til 25 airberlin-fly

Sent fredag aften indgik easyJet en aftale om overtagelse af leasingaftaler på op til 25 Airbus A320-fly fra airberlin samt overtagelse af start- og landingstilladelser i Berlin-Tegel.

Airberlins sidste udkald

Fredag den 27. oktober 2017 blev der taget en vemodig afsked med airberlin, der i mere end 38 år har fløjet millioner af passagerer til og fra Tegel-lufthavnen i Berlin.

Airberlin-piloter straffes for usædvanligt farvel

Piloterne på et Airbus A330-fly fra airberlin valgte en utraditionel afsked med flyselskabet ved at flyve lavt hen over landingsbanen i Düsseldorf, og det har fået dem suspenderet.

SAS opruster på Berlin-ruter

I kølvandet på airberlins kollaps indsætter SAS i vintertrafikprogrammet op imod 200 ekstra afgange på Berlin-ruterne fra København og Stockholm.

Lufthansa overtager 81 fly og 3.000 airberlin-ansatte

En del af kabalen omkring airberlin er faldet på plads med overgangen af datterselskaberne LGW og NIKI til Lufthansa-gruppen.