Kø foran paskontrollen ved Finger C i Københavns Lufthavn.

CPH gør klar til automatisk paskontrol

Københavns Lufthavn vil etablere automatisk paskontrol. Det skal højne sikkerheden samt give større kapacitet og bedre passagerflow. Automaterne skal være klar til april.

Efter påsken i 2016 behøver hovedparten af passagererne ikke længere at få passet kontrolleret manuelt af politiet, når de rejser mellem Københavns Lufthavn og en destination uden for EU og Schengen.

Der indvier Københavns Lufthavn og Københavns Politi nemlig ni nye, automatiserede pasbokse.

Den automatiserede paskontrol betyder højere sikkerhed, fordi alle pas automatisk bliver kontrolleret direkte i politiets databaser.

”Jeg er sikker på, at kontrollen vil blive forbedret, ligesom kapaciteten naturligvis forøges. Jeg håber dermed også, at denne delvise automatisering af paskontrollen vil bidrage til at løse de udfordringer, Politiet har i lufthavnen med det stadigt stigende antal rejsende,“ siger politiinspektør Steen Pedersen, der hilser det nye system velkommen.

Stigende antal passagerer
Københavns Lufthavn oplever i disse år en markant passagervækst, og derfor kommer der også flere og flere passagerer, der skal paskontrolleres.

Alene i 2014 var der næsten 6,8 mio. passagerer, der rejste til eller fra destinationer uden for Schengen, og automatisk paskontrol vil medvirke til, at paskontrollen effektivt kan håndtere det stigende antal passagerer.

”Vi arbejder hele tiden på at gøre det nemt at komme igennem lufthavnen, og vores erfaringer med selvbetjening viser, at automatiseringer styrker passageroplevelsen, fordi passagererne får en øget kontrol over deres rejse. Kort sagt kan man sige, at ’gør-det-selv passagerer er glade passagerer’, og derfor forventer vi også, at den automatiserede paskontrol udover den øgede sikkerhed også vil styrke passageroplevelsen i lufthavnen,” siger Henrik Peter Jørgensen, kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavn.

Lufthavnen og politiet påbegyndte ombygningen af paskontrollen i denne uge, og den ombyggede, udvidede og automatiserede paskontrol i Finger C vil efter planen så småt blive taget i brug efter påsken næste år.

I byggeperioden opsættes der to midlertidige pasbokse, så den nuværende kapacitet i paskontrollen opretholdes.

Kontrolleres i realtid
Den automatiserede paskontrol kan anvendes af alle EU-borgere over 18 år. Foruden de ni automater, så opsættes der også fire nye, manuelle pasbokse til rejsende fra ikke-EU lande eller passagerer, der endnu ikke har fået et biometrisk pas. Allerede tilbage i 2011 var der dog udstedt 611 mio. e-pas, og i 2017 vil alle europæiske pas være e-pas.

Når passageren skanner sit pas i e-gaten, kontrolleres det automatisk i realtid i Politiets databaser, og efterfølgende vil passageren gennemgå en automatisk ansigtsgenkendelse. Efter godkendt paskontrol og ansigtsgenkendelse, kan passageren fortsætte rejsen. Den automatiserede paskontrol bliver hele tiden overvåget af politiet.

Der kan ofte være lange køer til paskontrollen ved Finger C i Københavns Lufthavn.

x

Læs Også

Flyselskaber begejstrede over takstnedsættelse

Danish Air Transport og SAS tager begge positivt imod Københavns Lufthavns udspil om at sænke taksterne fra den 1. april 2018, og der er prisnedsættelser på vej.

VisitDenmark: Mahan-rute hurtigt glemt

Danmark gik med lukningen af iranske Mahan Airs CPH-rute i 2017 glip af op mod 10.000 kinesiske overnatninger, vurderer VisitDenmark.

Københavns Lufthavn taler med naboerne

Københavns Lufthavn er gået i offensiven for at pleje forholdet til sine naboer. Ikke alt i charmeoffensiven fungerer dog lige godt.

EasyJet åbner endnu en Berlin-rute fra CPH

EasyJet får om kun en måned sin anden rute mellem København og Berlin, når Københavns Lufthavn bliver en del af lavprisselskabet lynoffensiv i Berlin Tegel-lufthavnen.

Tyrkiske selskaber opruster på CPH

SunExpress og Turkish Airlines tror på, at de rejsende vender tilbage til Tyrkiet og øger derfor begge kapaciteten på CPH-ruter.

Danske lufthavne viser interesse for kunstgræs

Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn følger interesseret med i udviklingen af kunstgræs, der kan være et vigtigt produkt i at forbedre flysikkerheden.