En drone ramte næsten på Boeing 737-flyet fra Aerolineas Argentinas. Foto: Vickyulf

Drone ramte Boeing 737-fly

En drone var kommet på afveje og ramlede ind i næsen på en Boeing 737-800 på vej til landing. Sammenstødet fik dog ikke alvorlige konsekvenser.

Adskillelsen mellem droner og den civile flytrafik har længe været et af de vigtigste og største sikkerhedsmæssige emner i luftfarten.

På trods af det store fokus på sikkerheden forekommer der stadig hændelser, som aldrig burde være blevet en realitet.

En Boeing 737-800 fra Aerolineas Argentinas fløj tidligt om morgenen den 11. november afsted på indenrigsruten AR1865 fra Trelew til Buenos Aires Jorge Newbery Airport, da flyet på den korte finale til bane 13 ramte en drone med venstre side af næsen. Det skriver The Aviation Herald.

Boeing-flyet – med registrering LV-GKS – befandt sig nærmere beskrevet 1.000 meter fra banetærsklen i en højde af 220 fod (67 meter, red.) over terræn, da piloterne observerede en drone og kort efter registrerede en form for sammenstød.

Flyet kunne heldigvis fortsætte anflyvningen, og der kom kun mindre skader på den venstre del af flyets næseparti – og altså ingen personskader blandt de 121 passagerer. Flyet blev holdt på jorden efter hændelsen for at gennemgå nærmere undersøgelser.

Undgik motor-havari
Efter en vellykket landing informerede piloterne kontroltårnet om sammenstødet med dronen:

”Under alle omstændigheder kommer denne drone aldrig til flyve igen. Vi ramte dronen med næsen, og hvis den havde ramt motoren, ville der have været motorsvigt,” lød forklaringen fra piloterne.

Efter hændelsen kom det argentinske flyselskab med en erklæring, hvori de skrev, at flyet blev ramt af en drone på tidspunktet for landing. Og at flyet kun har fået mindre skader. De argentinske myndigheder JIAAC (havarikommission, red.) og ANAC (den civile luftfartsmyndighed, red.) er blevet underrettet og har påbegyndt en undersøgelse.

Cirka 1.000 meter fra tærsklen af bane 13 ligger en forlystelsespark ved navn ”Tierra Santa”, men det er stadig uklart, hvorvidt dronen kom herfra.

Tidligere drone-hændelser
Ifølge mediet News in Flight er det langt fra første gang, der er problemer med droner i nærheden af banerne i Buenos Aires Jorge Newbery Airport. Kontroltårnet har også tidligere registreret ‘lige ved og næsten’-hændelser mellem civile fly og droner.

“For tre uger siden, i samme position, krydsede vi en drone inden for fem meter, og i dag ramte vi en,” har en af piloterne udtalt ifølge luftfartsmediet.

Tilbage i maj var der en hændelse med en drone i Københavns Lufthavn. Et fly måtte dirigeres fra en startbane til en anden, efter flyvelederne observerede en drone i området for udflyvning af bane 04R.

 

Relaterede artikler:

Drone forstyrrede flytrafik i CPH

CPH overvejer teknologi til drone-overvågning

Politiet erkender fejlvurdering af dronehændelse

Passagerfly ramte drone

Droner stopper trafik i Stockholm-lufthavne

x

Læs Også

CPH overvejer teknologi til drone-overvågning

Udviklingen i droneflyvninger giver udfordringer for lufthavne og flytrafik, og derfor overvejer Københavns Lufthavn at tage ny teknologi i brug for at begrænse generne.

Ingen skandinaviske Argentina-ruter

Hverken i Oslo, Stockholm eller København har Norwegian indtil videre søgt start- og landingstilladelser til Argentina-ruter.

Norwegian åbner booking af Argentina-flyvninger

Fra den 18. februar 2018 vil Norwegian flyve fire gange ugentligt mellem Europa og Buenos Aires til priser fra under 5.000 kroner for en returbillet.

Norwegian vil flyve fra Argentina til Danmark

København er blandt de syv europæiske destinationer, som Norwegian har søgt de argentinske myndigheder om lov til at flyve til fra Buenos Aires.

Droner stopper trafik i Stockholm-lufthavne

Sveriges største og tredjestørste lufthavn måtte begge i weekenden lukke for flytrafik i en halv time på grund af droneflyvning.

Politiet erkender fejlvurdering af dronehændelse

Københavns Politi rykkede ikke ud, da flytrafikken i Københavns Lufthavn i søndags måtte omlægges på grund af en flyvende drone.