Koncernchef Rickard Gustafson fra SAS (Arkivfoto: Andreas Krog).

Fritz Schur forsvarer lønforhøjelse til SAS-topchef

SAS-koncernchef Rickard Gustafson fik i 2016 en lønforhøjelse på 35 procent fra 8,0 til 10,8 mio. svenske kroner årligt, hvilket bestyrelsesformand Fritz Schur er ude at forsvare.

Som CHECK-IN.dk skrev i sidste uge, ligger bestyrelseshonorarerne i SAS omkring 30 procent under niveauet hos Finnair og Norwegian, der ligesom SAS er store børsnoterede luftfartsvirksomheder i Norden. Det var SAS-bestyrelsen, der i kriseåret 2012 selv foreslog, at honorarerne skulle sænkes, da medarbejderne og ledelsen også blev tvunget ned i løn.

Men bestyrelsen stadig er på smalkost, ser det anderledes ud for koncernchef Rickard Gustafson. Han har noget opsigtsvækkende sikret sig en lønstigning på 35 procent ved den årlige regulering i 2016. Det blev til en stigning på hele 35 procent fra 8,0 til 10,8 mio. svenske kroner i årsløn samt en forhøjelse af pensionsindbetalingen fra 30 til 40 procent af den faste løn. Året før var der ingen lønstigning til SAS-bossen.

Lønreguleringen var så opsigtsvækkende, at bestyrelsesformand Fritz Schur tilsyneladende følte sig kaldet til at rykke ud med en forklaring i form af en investormeddelelse, der blev udsendt den 1. februar om eftermiddagen –  nogle timer efter offentliggørelsen af årsrapporten. Meddelelsen har dog ikke fået meget opmærksomhed, da den druknede i medieinteressen for beslutningen om at etablere baser i udlandet samt etablere et driftsselskab i Irland.

Vederlag skal være på markedsniveau
Fritz Schur lægger i sin meddelelse vægt på, at det er bestyrelsens opgave at sikre, at SAS har de bedste mulige forudsætninger for at sikre en vedvarende konkurrencedygtighed, hvilket kræver både kontinuitet og en stærk ledelse.

“Rickard Gustafson blev ansat i 2011, og i forbindelse med krisen i 2012 blev hans vederlag reduceret med 20 procent. Ved den årlige gennemgang af lønforholdene i 2016 besluttede bestyrelsen at justere koncernchefens vederlag, så det kom på højde med tilsvarende aflønninger i andre børsnoterede virksomheder i Sverige,” lyder det fra Fritz Schur.

Allerede ved den årlige generalforsamling i 2016 understregede Fritz Schur vigtigheden af, at koncernchefen modtager et markedsbaseret vederlag, der afspejler og anerkender det ansvar og de præstationer, som er forbundet med rollen som koncernchef.

Flere svenske medier har for nylig på rygtebasis sat Rickard Gustafson i forbindelse med en ledig stilling som koncernchef i den svenske finansvirksomhed SEB. Denne stilling skal besættes efter den 1. juli, hvor den hidtidige chef Annika Falkenberg fratræder efter 11 års virke.

 

Relaterede artikler:

SAS-bestyrelsen aflønnes lavere end konkurrenterne

Ingen lønforhøjelse til SAS-bestyrelse

Lønnedgang i SAS-bestyrelsen formaliseres

SAS-topchefer er dyrere end hos Norwegian

Ansatte klar til at yde SAS-førstehjælp igen