Fritz Schur (Foto: Fritz H. Schur i 2010 Foto: Johannes Jansson | Creative Commons DK 2.5)

Fritz Schur: Truende SAS-konkurs var ikke fup

Den afgående SAS-bestyrelsesformand Fritz Schur fastholder, at SAS i slutningen af 2012 var timer fra konkurs. Der var allerede bestilt tid hos dommeren.

Når Fritz Schur til foråret forlader posten som bestyrelsesformand i SAS, sker det efter mere end 25 år i statens tjeneste på forskellige bestyrelsesposter.

I forbindelse med sin kommende fratræden i SAS medvirkede Fritz Schur torsdag i radioprogrammet DR P1 Business, hvor han var gæst hos Solveig Bjørnestad.

Her kunne den kontroversielle erhvervsmand tilfreds konstatere, at han – efter 17 år som bestyrelsesmedlem og heraf 10 år som formand -forlader et flyselskab, der har leveret milliardoverskud tre år i træk og i regnskabsåret 2016/17 er kommet ud med det bedste resultat i næsten 20 år.

Konkurstrussel var reel
Men det er uundgåeligt at tale om Fritz Schur og SAS uden at komme ind på nærdødsoplevelsen i 2012. SAS var nemlig mandag den 19. november 2012 minutter fra at blive erklæret konkurs.

“Hvis man ikke havde taget så fast på tingene, så havde SAS ikke været der i dag. Mange troede, at det var fup, hvad bestyrelsen sagde og gjorde i 2012. Havde vi ikke fundet en løsning den weekend, så var SAS blevet erklæret konkurs om mandagen,” fortæller Fritz Schur til Solveig Bjørnestad.

I den skæbnesvangre weekend befandt hele bestyrelsen sig i København omgivet af svenske konkursadvokater.

“Var det ikke lykkedes at nå frem til en aftale, så skulle jeg som bestyrelsesformand møde frem foran dommeren om mandagen og bede om at få erklæret selskabet konkurs. Der var ovenikøbet bestilt tid til mig hos dommeren,” bekræfter Fritz Schur i dag.

SAS er vigtig for erhvervslivet
At det skandinaviske flyselskab er vigtig for erhvervslivet lægger Fritz Schur ikke skjul på. Det gælder for samtlige tre skandinaviske lande.

“SAS skal oveleve, hvis det overhovedet er muligt. Det betyder så ekstremt meget for de tre skandinaviske lande. Der er en tendens til at undervurdere selskabets betydning. For erhvervslivet er SAS aldeles afgørende, for hvis selskabet ikke var der, så ville vi ikke have det antal businessrelevante ruter,” understreger den afgående bestyrelsesformand.

Selvom Fritz Schur erkender, at det skandinaviske samarbejde ofte er bedre til skåltaler end det er i praksis, så havde det aldrig været muligt at få opbygget et stærkt dansk, svensk eller norsk flyselskab af betragtelig størrelse, hvis det ikke havde været for det fællesskandinaviske samarbejde etableret i 1946.

SAS-aktiepost kan være stor nok
Fritz Schur hæfter sig ved, at den danske stat i dag ejer 14,2 procent af aktierne, og at den danske regering, i modsætning til de siddende regeringer i Norge og Sverige, ønsker at holde fast i sin ejerandel. Han konstaterer, at Danmark har en aktiepost, som man er tilfreds med og som man ønsker at bevare.

Men selskabets ejerstruktur kan dog blive ændret betydeligt i takt med, at Norge og Sverige sælger ud af SAS-aktierne.

“Allerede nu ejer de tre stater ikke halvdelen af aktierne, og teoretisk kunne man forestille sig, at nogle samlede en masse aktier op i markedet og blev den største aktionær. Men en aktiepost på 14.2 procent til den danske stat kan være godt nok, afhængig af hvor spredte de andre aktier er,” fastslår Fritz Schur.

Fritz Schur fratræder som bestyrelsesformand i SAS på selskabets ordinære generalforsamling mandag den 5. marts 2018.

 

Relaterede artikler:

Fritz Schur stopper som SAS-formand

SAS-bestyrelsen aflønnes lavere end konkurrenterne

Fritz Schur forsvarer lønforhøjelse til SAS-topchef

Fritz Schur vil fortsætte som SAS-formand

Schur: SAS bør sælges eller indgå i fusion