Boeing 787-8 Dreamliner (LN-LNH) fra Norwegian. (Foto: Norwegian)

H.C. Andersen-fly må atter afbryde atlantflyvning

En Norwegian Dreamliner måtte efter motorproblemer lande i Keflavik på vej fra Los Angeles til Stockholm. Det er anden gang på en måned, at samme fly afbryder en atlantflyvning.

Norwegians Boeing 787-8 Dreamliner fly med registreringen LN-LNH og H.C. Andersen som halehelt har haft en særdeles uheldig sommer. Således måtte flyet i søndags foretage en ufrivillig landing på Island under en flyvning fra Los Angeles til Stockholm.

Dreamliner-flyet med rutenummer DY7088 befandt sig i 39.000 (11.887 meter, red.) fods højde over Grønland og 925 kilometer nordvest for Keflavik International Airport, da piloterne blev nødt til at lukke den ene af flyets to motorer ned. Herefter sænkede piloterne flyvehøjden til 24000 fod (7.315 meter, red.) og besluttede efterfølgende at afbryde flyvningen for at lande i Keflavik, hvilket skete omkring halvanden time senere.

Aviation Herald skriver, at Norwegian rapporterede om indikation af en teknisk fejl på en af flyets Rolls-Royce Trent 1000-motorer. Et erstatningsfly i form af en splinterny Boeing 787-9 Dreamliner (registrering G-CJUL, red.) blev sendt afsted fra Oslo til Island for at bringe de strandede passagerer til Stockholm. Flyet var den 13. juli ankommet til Oslo på en leveringsflyvning fra Boeing-fabrikken i Seattle, og første opgave blev således at transportere op imod 300 passagerer den sidste del af rejsen med samlet elleve og en halv times forsinkelse.

Uheldsflyet blev efter tekniske undersøgelser tidligt tirsdag morgen fløjet tomt tilbage til Stockholms Arlanda-lufthavn, hvorefter det om eftermiddagen blev genindsat i trafik på en flyvning fra den svenske hovedstadslufthavn til Fort Lauderdale i USA.

Måtte returnere til Shannon
Det er ikke første gang, at H.C. Andersen-flyet oplever at måtte lukke en motor ned under en atlantflyvning. Det skete rent faktisk for omkring en måned siden, da flyet som rutenummer DY7019 den 11. juni havde forladt Paris-Charles de Gaulle lufthavnen med kurs mod New York. Da flyet befandt sig i 38.000 fods (11.582 meter, red.) højde omkring 740 kilometer vest for Irland, måtte piloterne lukke venstre motor ned og udsendte efterfølgende et pan-nødopkald, hvorefter kursen blev sat direkte mod Shannon.

Forinden var flyet gået ned i 14.000 fods højde (4.267 meter, red.) for at dumpe brændstof, således at det var muligt at nå ned på en acceptabel landingsvægt inden ankomsten til Shannon Airport. Herefter var Dreamliner-flyet ude af drift i 48 timer, inden det atter kunne sættes i tidtabellen på en flyvning fra Paris-CDG til Los Angeles.

 

Relaterede artikler:

Dreamliner atter i luften efter sikkerhedslanding

Dreamlinere med motorproblemer

H.C. Andersen første dansker på Dreamliner