Mindesmærke i Torino i forbindelse med Superga-flyulykken.

Historien gemmer på flykatastrofer med fodboldhold

Flyulykker med fodboldhold hører til sjældenhederne, men historien gemmer blandt andet på tragedier med det danske fodboldlandshold, Manchester United og Torino FC.

Internationale fodboldhold og landshold er generelt meget rejseaktive. Der flyves indenlands og udenlands til et utal af kampe, men alligevel er det tragisk, når et helt fodboldhold og ledere omkring et hold bliver udslettet, som det var tilfældet med gårsdagens flystyrt i Colombia for den brasilianske Serie A-fodboldklub Chapecoense SC. Klubben indtager i øjeblikket en 9. plads blandt de 20 hold i den bedste brasilianske række.

Ved ulykken omkom 76 af de 81 ombordværende, og ifølge lokale rapporter, var der blot tre spillere, der overlevede. Der er angiveligt tale om højre back Alan Ruschel samt målmanden Marcos Danilo og reservespilleren Jakson Follmann.

Luftfartshistorien gemmer på flere hændelser, hvor fodboldklubber var involverede, og vi har fundet frem til de tre mest spektakulære.

Dansk landsholdsspillere i flykatastrofe
Den 16. juli 1960 havde DBU chartret et De Havilland 89A, Dragon Rapid-fly fra Zonen Redningskorps til at flyve otte sjællandske landsholdsspillere til en kamp i Herning. Kort efter starten blev flyet fanget i en voldsom regnbyge, og flyet var ikke godkendt til regnvejrsflyvning og havde ikke engang vinduesviskere på cockpittets rude. Det blev således regulær blindflyvning, og uden radiokompas og andre moderne navigationsmidler kunne piloten ikke forhindre, at flyet pludselig gik i spin og styrtede mod havoverfladen i Øresund.

Ulykken skete mellem 40 og 50 meter fra land og med et fald fra omkring 100 meters højde. Samtlige otte ombordværende fodboldspillere blev dræbt, mens piloten overlevede styrtet og måtte efterfølgende have et ben amputeret. Det var spillere fra AB, KB, Frem og Køge samt en enkelt spiller fra Ikast, der mistede livet i ulykken. Flere af spillerne var allerede udtaget til OL i Rom samme år, hvor det danske landshold siden vandt sølvmedaljer.

Katastrofen i München
munich-air-disasterEn af de mest omtalte flykatastrofer er nok ulykken i München den 6. februar 1958. Her var fodboldholdet Manchester United på vej tilbage til England efter en Europa Cup-kvartfinale mod Røde Stjerne i Beograd dagen før. Flyet af typen Airspeed AS-57 Ambassador  fra BEA (British European Airways) mellemlandende i München for at tanke op, og da det forsøgte at lette igen, blev det forhindret i at komme på vingerne på grund af tung sne på banen. I alt 21 af de 44 passagerer og besætningsmedlemmer omkom.

Holdets topscorer Tommy Taylor samt anføreren Roger Byrne omkom ved styrtet, mens det unge talent Duncan Edwards døde 15 dage senere af sine kvæstelser. Holdes manager Batt Busby, legendariske Bobby Charlton og målmanden Harry Gregg overlevede på mirakuløs vis. Ud over otte dræbte spillere blev yderligere to så alvorligt såret, at de aldrig kom tilbage på fodboldbanen.

Italiensk klub- og landshold udslettet
Den 4. maj 1949 var 31 fodboldspillere og ledere fra det italienske mesterhold Torino FC – også kendt som Grande Torino – på vej hjem fra Lissabon til Torino efter en venskabskamp mod Benfica. Flyet af typen FIAT G212 CP var startet op fra Lissabon og mellemlandet i Madrid på vejen, inden kursen blev sat mod den norditalienske by.

Under indflyvningen til Torino-Aeritalia lufthavnen viste vejret sig ikke fra sin bedste side. Det var vind og byger, og piloten mistede orienteringen og bragede direkte ind i Superga-basilikaen, der ligger i 670 meters højde på toppen af bjerget af samme navn øst for Torino.

Hele holdet blev udslettet med undtagelse af to spillere, der var blevet hjemme på grund af skader. Torino FC blev udråbt som mestre fire spillerunder før afslutningen af Serie A, og turneringen blev færdiggjort med ungdomshold fra samtlige klubber. Grundstammen i det italienske landshold var dengang Torino-spillere, så det var også et voldsomt slag for det nationale mandskab. Da verdensmesterskaberne i fodbold blev afviklet året efter i Brasilien, valgte det italienske landshold at sejle frem og tilbage, da der stadig var flyveangst hos mange spillere på grund af den voldsomme ulykke.

 

Relaterede artikler:

Brasiliansk fodboldklub i flystyrt i Colombia

Danske flykatastrofer