Norwegian Boeing 787-8 Dreamliner.

Norwegians USA-problemer til debat på topmøde

Norwegians mere end to år lange kamp for at få lov til at flyve til USA med irske fly, er på dagsordenen, når USA og Europa mødes til luftfartstopmøde.

Da Norge ikke er medlem af EU, kunne EU-Kommissionen egentlig være ligeglad med Norwegians kvaler med at få lov til at flyve til og fra USA. Men det er man ikke. Og det hænger formentlig sammen med, at det er en tilladelse til at flyve med fly indregistreret i EU-landet Irland, som Norwegian i mere end to år har forsøgt at lokke ud af de amerikanske transportmyndigheder.

Desuden har Norwegians britiske datterselskab også søgt om en tilladelse til at flyve til og fra USA.

På dagsordenen
På et kommende luftfartstopmøde i april mellem USA og Europa har EU-Kommissionen sat Norwegians udfordringer på dagsordenen.

Det er den fælles europæisk-amerikanske komite, som monitorerer den såkaldte Open Skies-aftale, som skal diskutere Norwegians problemer.

Open Skies-aftalen handler netop om at gøre det nemmere for amerikanske og europæiske luftfartsselskaber at flyve til og fra hinandens kontinenter.

Officiel klage
Amerikanske fagforeninger og politikere protesterer voldsomt overfor Norwegians planer om at omgå norsk lovgivning ved at lade flyene indregistrere i Irland på en irsk driftstilladelse.

EU-Kommissionen planlægger en mere officiel klage over de amerikanske transportmyndigheders manglende udstedelse af en tilladelse til Norwegian. Kilder fortæller til Air Transport World, at EU-Kommissionen overvejer en voldgiftssag.