Akbar Al Baker, koncernchef for Qatar Airways, forudser, at selskabet får underskud i 2017.

Qatar Airways med kurs mod røde tal

Qatars problemer med fire andre lande i Mellemøsten kommer til at give Qatar Airways underskud, vurderer selskabets topchef.

Fire landes blokade mod det lille stenrige emirat Qatar ved Den Persiske Golf bliver med stor sandsynlighed en dyr fornøjelse for landets flyselskab Qatar Airways.

Siden juni i år har Qatar Airways ikke måtte flyve til destinationer i De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien, Egypten og Bahrain. Og har desuden måtte sende sine fly til og fra andre destinationer ud på store omveje, når de har skulle til og fra lufthavnen i Qatars hovedstad Doha.

Og blokaden kommer sandsynligvis til at give Qatar Airways røde tal på bundlinjen når året er omme. Sådan lyder meldingen fra selskabets topchef Akbar Al Baker ifølge nyhedsbureauet Bloomberg. Han vil dog ikke sætte tal på hvor stort underskuddet kan gå hen og blive.

Han lægger dog ikke skjul på at det har været fem svære måneder for selskabet.

”Det er smertefuldt fordi mange ruter bliver op til 2,5 time længere. Og på ruter med mellemdistancefly har vi været nødt til at konvertere til langdistancefly for at have nok brændstof ombord til at kunne flyve en omvej,” siger Akbar Al Baker til Bloomberg.

Ikke ofre værdighed
Qatar Airways har kunnet leje mange af sine Airbus A320 mellemdistancefly og besætninger ud til British Airways, som havde brug for ekstra kapacitet på grund af en langvarig arbejdsnedlæggelse. Derfor fløj der i en længere periode Airbus A320-fly fra Qatar Airways rundt på nordeuropæiske ruter.

Nu er strejken slut og Qatar Airways forventer ikke at nabolandenes blokade slutter lige foreløbig. Qatar vil nemlig ikke bøje sig for presset.

”Vi vil stå op mod presset og ikke ofre vores suverænitet og vores værdighed,” siger Akbar Al Baker til Bloomberg.

Derfor er selskabet i fuld gang med at finde noget andet at bruge Airbus A320-flyene til. Det har blandt andet ført til åbningen af nye ruter, hvor afstanden til Doha og kundegrundlaget passer nogenlunde til Airbus A320-betjening. Desuden skal nogle af flyene bruges til at øge frekvensen på nogle eksisterende ruter.

Det er blandt andet tilfældet på ruten mellem Doha og Helsinki, hvor et Airbus A320-fly fra midten af december er medvirkende til at sikre ruten to daglige flyvninger. Samme dag som selskabet går fra en til to daglige flyvninger på Helsinki-ruten gør Qatar Airways det samme på ruterne fra Doha til Warszawa og Prag. Desuden åbner selskabet den 19. december en helt ny rute til den russiske by Sankt Petersborg. Alt sammen med Airbus A320-fly.

Akbar Al Baker opfordrer i øvrigt USA’s præsident Donald Trump til at blande sig i nabostriden og hjælpe en af USA’ nærmeste allierede i Mellemøsten.

Qatar Airways annoncerede mandag, at de har købt knap 10 procent af Cathay Pacific Airways fra Hong Kong.

 

Relaterede artikler:

Cathay Pacific får Qatar Airways i ejerkredsen

Qatar Airways iværksætter plan B

Omveje og forsinkelser for Qatar Airways-fly

Qatar Airways indstiller 17 ruter

Diplomatisk krise kan tvinge Qatar Airways i knæ

x

Læs Også

Første femstjernede flyselskab til Pattaya

Til januar udvider det mellemøstlige flyselskab Qatar Airways sit rutenetværk til Thailand med Pattaya som den femte destination i landet.

Qatar Airways øger til 114 Norden-flyvninger om ugen

Qatar Airways indsætter ekstra kapacitet til København, Stockholm og Oslo og kommer op på 114 ugentlige flyvninger til og fra de nordiske lufthavne.

Qatar Airways dobbelt daglig til Helsinki

Qatar Airways vil til december flyve to gange dagligt mellem Doha og Helsinki. Dermed er kapaciteten på ruten blevet øget med mere end 200 procent på mindre end tre måneder.

Bestil luksus-middagen før afgang

Det prisbelønnede flyselskab Qatar Airways ønsker fortsat at forbedre servicen, og nu har passagererne fået muligheden for at forudbestille middagen på udvalgte afgange.

Alitalia på køberjagt

15 potentielle købere af Alitalia har fået 26 dage til at tænke sig om og komme med et godt tilbud på det kriseramte flyselskab.

British Airways vil låne Qatar Airways-fly

British Airways vil gerne have nogle af de Qatar Airways-fly, som står på jorden på grund af nabolandenes blokade mod Qatar, til hjælp under kommende strejke.