Rejsebranchen holder vejret

Urolighederne i Thailand betyder, at de nordiske rejsearrangører i øjeblikket holder vejret. Hvis urolighederne tager til, kan ferien for over en halv million nordiske rejsende komme i fare, da Egypten og Gran Canaria ikke er mulige alternativer.

I disse dag følger de nordiske rejsearrangører spændt den politiske situation i Thailand. Siden den 30. oktober har der været demonstrationer mod den siddende regering, og i løbet af den seneste uge har det udviklet sig til deciderede optøjer i hovedstaden Bangkok, hvor politiet har brugt tåregas og vandkanoner for at holde de demonstrerende på afstand af regeringskontorerne.

De thailandske turistmyndigheder er helt oppe på tæerne og har på hjemmesiden daglige nyhedsbulletiner til rådighed for medier og rejsearrangører, der ønsker at holde sig ajour med situationen.

I øjeblikket er det et område i Bangkok omkring regeringsbygningerne og politihovedkvarteret, hvor demonstranterne opholder sig. Alle 14 veje, der fører hertil er blevet afspærret for trafik, og turisterne opfordres til at holde sig væk fra området. I andre dele af Thailand har der være lokale ikke-voldelige demonstrationer foran de lokale guvernør-bygninger.

Thailands kong Bhumibol Adulyadej kan i morgen den 5. december fejre 86 års fødselsdag. Det forventes at give et kort afbræk i demonstrationerne, som mange vurderer vil blive genoptaget fredag og første vil ophøre, hvis regeringen træder tilbage.

Uroen kommer på et tidspunkt, der er særdeles kritisk for den thailandske turistindustri. I løbet af december og i de kommende to måneder er det højsæson for rejser til Thailand, og alene fra de fire største nordiske lande forventes over en halv million rejsende at sætte kursen mod Thailand i løbet af december, januar og februar. Heraf vil der være lidt flere end 70.000 danske rejsende. Det oplyser Thailands regionale turistkontor i Stockholm.

Bekymring hos Star Tour
En af de største danske Thailand-arrangører er Star Tour, der alene forventer at sende 25.000 gæster til primært Phuket og Krabi i det sydlige Thailand i vintermånederne. Her er salgsdirektør Stig Elling noget bekymret over udviklingen i Bangkok.

“Det er klart, at vi følger situationen meget nøje, men vores gæster er i øjeblikket flere hundrede kilometer væk fra det område, hvor der er ballade. Det er et meget isoleret område i Bangkok, hvor der er uroligheder, og vi har ikke oplevet et dalende salg som følge af det,“ siger Stig Elling til CHECK-IN.dk.

Ligesom de øvrige rejsearrangører på det danske marked følger Star Tour de anbefalinger, der måtte komme fra Udenrigsministeriet. Indtil videre er rejsevejledningen blevet opdateret for tre dage siden, men skulle situationen udvikle sig, således at alle ikke-nødvendige rejser til Bangkok og turistområderne bliver frarådet, vil de danske rejsearrangører følge rejsevejledningen.

Problemet er blot, at der ikke er andre steder at sende gæsterne hen. Efterårets kollaps i Egypten har betydet, at mange gæster er flyttet til Gran Canaria, hvor alle hotelsenge er udsolgt hele vinterhalvåret.

“Der er ikke flere pladser på De Kanariske Øer, og Egypten er kun ved at komme langsomt op i gear. Det vil blive meget svært at erstatte Thailand her i vinterhalvåret, men vi vil gøre alt for at finde et alternativ, hvis det bliver nødvendigt“ siger en altid optimistisk Stig Elling.

Kvalitet og tiltrækningskraft
Netop Egypten og Thailand er to destinationer, der igennem de seneste 10 år har været ramt af en række eksterne faktorer, der i perioder har fået turisterne til at holde sig væk. Thailand kan se tilbage på et tiår med SARS, Tsunami, oversvømmelser og flere tilfælde af politiske uroligheder. Egypten derimod har været udsat for flere terrorangreb og senest politiske uroligheder i både 2011 og 2013.

Men stadigvæk appellerer de to destinationer til i hundretusindevis af turister fra Norden.

“Disse to destinationer er så populære på trods af de ting, der er sket. Thailand er et land, som danskerne elsker. Det er et godt, stabilt og positivt feriemål. Man finder ikke noget andet, der har den kvalitet og tiltrækningskraft. Sol og sommer samt en høj kvalitet på hotellerne gør også Egypten særdeles attraktiv,“ mener Star Tour-direktøren.

Hos Star Tour erkender man dog, at det er nødvendigt at produktudvikle, så man ikke alene er afhæng af Thailand, Egypten og Gran Canaria i vintermånederne. Her har man de senere år i stigende grad fokuseret på Mexico, Barbados og De Kapverdiske Øer, da det bliver sværere at få hotelsenge i Thailand, da russerne, japanerne og kineserne også vil have sin del af markedet.

Ikke historisk dårligt charterår
Charteråret 2013 kan risikere at blive en smule atypisk efter et forår med lærerstrejke, en lang og varm sommer, efterårets kollaps i Egypten samt risikoen for påvirkning af Thailand-rejserne sidste på året. En cocktail, der ikke ligefrem er en favorit hos charterarrangørerne.

“Det har ikke været et dårligt charterår i betragtning af de udfordringer, der har været. Det bliver derfor heller ikke et charterår, der går over i historien som et dårligt år,“ siger salgsdirektør Stig Elling i en generel kommentar.

Han konstaterer samtidig, at vejrliget og især andre eksterne faktorer som naturkatastrofer og politisk uro er en del af rammevilkårene for charterarrangørerne.

“Men vi er gode til at håndtere situationen, når det sker. Vi giver folk den tryghed, at de får pengene tilbage eller et nyt alternativ.“

Hvorvidt alternativet er til stede, hvis situationen i Thailand udvikler sig, vil de kommende måneder vise.