Ryanair-fly i London Stansted Airport. (Foto: Ryanair)

Ryanair aflyser yderligere 18.000 flyvninger

Da Ryanairs piloter ikke kunne købes til at droppe deres ferie, så tager Ryanair nu 25 fly ud af produktion, hvorfor 18.000 flyvninger fjernes fra vintertrafikprogrammet.

For knap to uger siden annoncerede Ryanair, at de på grund af pilotmangel var nødt til at aflyse 2.100 flyvninger i september og oktober. Det betød aflysninger eller ændringer for 315.000 passagerer.

Pilotmanglen opstod efter at de irske luftfartsmyndigheder havde krævet, at piloternes ferieår blev omlagt til at følge kalenderåret. Derfor skulle en stor gruppe Ryanair-piloter have afholdt seks ugers ferie inden årets udgang.

Efter forgæves at have forsøgt at få mange af piloterne til at droppe deres ferie og gå på arbejde i stedet, har Ryanair nu valgt at sætte 25 ud af i alt 400 fly på jorden fra 17. november til 18. marts næste år og 10 fly fra april næste år. Det betyder, at 34 ruter vinterlukkes, hvilket svarer til 18.000 flyvninger.

To skandinaviske ruter vil blive påvirket af vinterlukningerne. Der er tale om ruterne fra Hamborg til Oslo og fra Sofia til Stockholm-Skavsta.

Plaster på såret
Dermed får Ryanair frigivet pilotkapacitet til at kunne bemande de øvrige 375 fly i vintermånederne. Der vil med ændringerne være det tilstrækkelige antal piloter til rådighed i alle vintermånederne og ingen piloter behøver at aflyse deres planlagte ferie.

Til gengæld får 400.000 passagerer deres flyvninger aflyst eller ændret. Dermed er indtil videre i alt 715.000 Ryanair-passagerer blevet berørt af ressourceproblemerne. Mange af de aflyste flyvninger i vinterperioden har ifølge Ryanair på nuværende tidspunkt ingen bookinger, så i de tilfælde bliver ingen rejseplaner påvirket af aflysningerne.

Ryanair sendte onsdag emails ud til de 400.000 berørte kunder og varslede aflysningerne og ændringerne mellem fem uger og fem måneder i forvejen. Kunderne tilbydes at blive ombooket til en anden afgang eller rute eller at få pengene retur. Som et ekstra plaster på såret har kunderne modtaget en voucher på omkring 300 kroner for en købt enkeltrejse og 600 kroner for en købt returrejse. Voucherne skal bruges i løbet af oktober til rejser mellem november og marts.

Ikke muligt at rekruttere
Nedskaleringen af vinterprogrammet med 25 fly på jorden og 34 sæsonlukkede ruter samt en række justeringer af andre ruter vil påvirke Ryanairs samlede passagervækst. I selskabets regnskabsår 2017/2018, der løber frem til og marts 2018, havde man oprindeligt regnet med 131 mio. passagerer. Det forventes nu at blive 129 mio. passagerer – hvilket dog fortsat gør selskabet til Europas største flyselskab. I regnskabsåret 2018/2019 regner man nu med 138 mio. passagerer mod tidligere 142 mio. passagerer.

Pilotmanglen som følge af feriebehovet er blevet forstærket af, at Ryanair i løbet af det seneste år ifølge Irish Times har haft en afgang på omkring 700 piloter. Det har tilsyneladende ikke været muligt at rekruttere nye piloter i samme tempo, som andre har forladt virksomheden,

Ryanair tilbyder i øjeblikket på selskabets hjemmeside kaptajner med typerating til Boeing 737 et sign-on fee på 10.000 euro, eller hvad der svarer til 75.000 danske kroner, hvis man tager ansættelse hos Ryanair i perioden fra 1. oktober frem til 30. april 2018.

 

Relaterede artikler:

Ryanair krisen – dag for dag

Her er alle Ryanairs danske aflysninger (opd.)

Løftet pegefinger fra EU-kommissær til Ryanair

Norwegian: Vi har taget 140 piloter fra Ryanair

x

Læs Også

Ryanair åbner København-rute for anden gang

I februar annoncerede Ryanair en rute fra København til Sevilla med opstart i oktober, og nu annonceres ruten igen - og denne gang med start i 2018.

Ryanair har betalt 200 mio. kroner i kompensationer

Ryanair måtte i september betale op imod 200 mio. kroner i kompensation til passagererne som kompensation for aflyste flyvninger i henhold til EU261-forordningen.

‘Sully’ Sullenberger støtter Ryanair-piloterne

Piloten fra "Miraklet på Hudson" støtter de protesterende Ryanair-piloter og minder Ryanairs ledelse om hvad det er for en bedrift en pilot reelt står i spidsen for.

Kvindelig Ryanair-kaptajn forrest i arbejdskamp

Det er normalt ikke karrierefremmende at tale Ryanairs ledelse imod. Men det har en kvindelig pilot nu gjort i et brev direkte til topchef Michael O'Leary.

Ryanair indsætter 12 ekstrafly til Irland-fodboldkampe

I perioden fra 10. til 15. november indsætter Ryanair 12 ekstra flyvninger mellem Dublin og København, så danske og irske fodboldfans kan komme frem og tilbage.

Topchef vender tilbage til Ryanair

Irske Peter Bellew vender tilbage til Ryanair som driftsdirektør efter en afstikker som koncernchef hos et asiatisk oneworld-selskab.