Air France-crew. (Foto: Laurent Masson / Air France)

Strejke i Air France rammer CPH-rute

Strejken i Air France fortsætter tirsdag, hvor blandt andet afgange fra København aflyses. 80 procent af selskabets samlede trafikprogram ventes dog gennemført.

Serien af strejker i Air France fortsætter tirsdag den 8.  maj med endnu en dagslang strejke blandt piloter, kabinepersonale og lufthavnspersonale. Det rammer blandt andet ruten mellem Paris og København, hvor tre af fem forbindelser er aflyst tirsdag.

Selskabet forventer dog at gennemføre 80 procent af det samlede trafikprogram tirsdag, selvom hver syvende pilot og næsten hver femte kabineansatte vil nedlægge arbejdet.

95 procent af flyvningerne på langdistanceruterne ventes gennemført, mens 75 procent af flyvningerne på de europæiske ruter til og fra Paris-Charles de Gaulle ventes gennemført.

Minister: Air Frances overlevelse i tynd tråd
Selskabets ledelse skønner, at de foreløbigt 14 strejkedage har kostet selskabet mindst 300 millioner euro (2,25 milliarder kroner). Air France-KLM-aktien faldt mandag med op til 14 procent efter advarsler fra Frankrigs økonomiminister om, at Air Frances overlevelse er i fare, hvis selskabet ikke formår at blive mere konkurrencedygtigt.

”Air Frances overlevelse hænger i en tynd tråd. Air France vil forsvinde, hvis det ikke gør den nødvendige indsats for at være konkurrencedygtig,” sagde Bruno Le Maire søndag ved udsigten til en ny runde af strejker blandt selskabets medarbejdere fra mandag og tirsdag.

Faldet i aktiekursen er det største siden 2002, og selv om aktien rettede sig lidt i løbet af dagen, ændrer det ikke på selskabets alvorlige økonomiske situation. Siden årsskiftet har det strejkeplagede franske selskab ifølge Bloomberg mistet over 40 procent af sin værdi.

Regeringen vil ikke redde Air France
Økonomiministeren understregede endvidere i et interview med den franske nyhedskanal BFM, at regeringen ikke har tænkt sig at redde selskabets økonomi. Den franske stat ejer 14,3 procent af moderselskabet Air France-KLM, som første kvartal i år havde et underskud på 269 millioner euro.

I fredags opsagde Air France-KLM’s administrerende direktør, Jean-Marc Janaillac, sin stilling, efter at de ansatte i Air France havde nedstemt et nyt lønforslag.

Krav om lønstigning på 5,1 procent i år
Medarbejderne kræver markante lønstigninger lønstigning efter seks år med fastlåste lønninger. Selskabet havde foreslået en lønstigning på syv procent over fire år, men medarbejderne kræver alene i år en stigning på 5,1 procent i år. Et flertal på 55,44 procent af medarbejderne stemte nej til forslaget.

Air France og KLM fusionerede i 2004. En fortrolig rapport, som sidste år blev omtalt i hollandske medier, har peget på udpræget mistillid mellem medarbejdere i de to selskaber på mellemlederniveau.

Relaterede artikler:

Air France-KLM-topchef har fået nok

Yderligere seks Air France-strejkedage i april

Samarbejdsproblemer i Air France-KLM