Passager, der benytter WiFi på Icelandair-flyvning. (Foto: Icelandair)

USA overvejer elektronik-forbud fra Europa

De amerikanske myndigheder overvejer at udvide forbuddet mod at medbringe elektronik som håndbagage til flyvninger fra europæiske lufthavne.

Store dele af den europæiske og amerikanske luftfartsindustri holder vejret forud for et møde mellem EU-Kommissionen og chefen for den amerikanske regerings Homeland Security Department, John Kelly, i Bruxelles senere i denne uge.

På mødet skal parterne nemlig tale om en mulig udvidelse af det amerikanske forbud mod at medbringe elektronik i håndbagagen på flyvninger fra udvalgte lufthavne til USA. Siden starten af marts har det været forbudt at tage bærbare computere og laptops med som håndbagage på USA-flyvninger fra 10 specifikke lufthavne i Mellemøsten og Afrika.

Kilder fortæller til flere internationale nyhedsbureauer, at USA overvejer at udvide forbuddet til også at gælde for flyvninger fra visse europæiske lufthavne.

Under overvejelse
På Twitter bekræfter Homeland Security’s talsmand, at man overvejer at udvide elektronikforbuddet.

”Ingen endelig beslutning med hensyn til at udvide restriktionerne for større elektroniske apparater i flykabiner, men det er under overvejelse,” skrev talsmand David Lapan onsdag på Twitter.

Den udmelding skabte bekymring hos adskillige flyselskaber, regeringer og ikke mindst i EU-Kommissionen.

Fredag briefede John Kelly en række EU-kommissærer og embedsmænd over telefonen om de amerikanske overvejelser. I denne uge kommer Kelly så til Bruxelles for at uddybe.

Omfatte udvalgte lufthavne
Det er endnu langt fra sikkert, at forbuddet udvides til også at omfatte flyvninger fra europæiske lufthavne. Og hvis det gør, så vil det sandsynligvis kun omfatte udvalgte lufthavne, hvor de amerikanske myndigheder vurderer, at sikkerheden ikke er god nok. Hvor risikoen for at en terrorist kan få en bombe indbygget i en bærbar computer med gennem sikkerhedskontrollen, er ekstra stor.

Flere flyselskaber er dog allerede begyndt at informere passagererne om risikoen for, at forbuddet bliver indført og hvad det kan betyde for de rejsende. Et af de selskaber er KLM, der på sin hjemmeside skriver:

”De amerikanske myndigheder overvejer et forbud mod alt elektronisk udstyr, der er større end en smartphone i kabiner ombord på flyvninger til USA. Dette omfatter alt udstyr, der kører på batterier, såsom bærbare computere, tablets, kameraer og e-læsere. Hvis forbuddet indføres, må denne type udstyr kun transporteres som indchecket bagage. Det er dog endnu ikke klart, om og hvornår forbuddet træder i kraft. KLM holder øje med udviklingen og forbereder sig på at træffe foranstaltninger, hvis forbuddet indføres.”

I sommersæsonen er der mere end 3.200 ugentlige flyvninger til USA fra lufthavnene i de 28 EU-lande.

De 10 lufthavne, som blev omfattet af elektronikforbuddet indført i marts, er Queen Alia International Airport (AMM) i Amman i Jordan, Cairo International Airport (CAI) i Cairo i Egypten, Istanbuk Atatürk International Airport (IST) i Istanbul i Tyrkiet, King Abdul-Aziz International Airport (JED) i Jeddah i Saudi-Arabien, King Khalid International Airport (RUH) i Riyadh i Saudi-Arabien, Kuwait International Airport (KWI) i Kuwait, Mohammed V Airport (CMN) i Casablanca i Marokko, Hamad International Airport (DOH) i Doha i Qatar samt Dubai International Airport (DXB) og Abu Dhabi International Airport (AUH) i De Forenede Arabiske Emirater.

 

 

Relaterede artikler:

PET: Vi følger situationen

Ingen forsikringsdækning af indchecket elektronik

Forbud rammer mellemøstselskaber hårdt

x

Læs Også

Vil fremme udenlandske investeringer i EU-flyselskaber

EU-Kommissionen vil med klarere retningslinjer gøre det lettere for EU-flyselskaber at tiltrække investeringer fra tredjelande.

Elektronikforbud over Atlanten spøger stadig

På trods af flere ugers radiotavshed, så er et amerikansk elektronikforbud på USA-flyvninger fra Europa stadig i spil, understreger EU-Kommissionen.

Ville ind i cockpit med laptop

Efter at have forsøgt at trænge ind i cockpittet med en bærbar computer blev en mand tapet fast til sit sæde på et American Airlines-fly.

Elektronikforbud kan betyde dyrere flybilletter

EU og USA har aftalt et nyt møde i næste uge i Washington for at drøfte elektronikforbuddet, der i givet fald vil ramme op imod 400 daglige flyvninger fra Europa til USA.

Lufthansa vil overtage gældfrit airberlin

Lufthansa er parat til at hjælpe Etihad Airways af med kriseramte airberlin. En gæld på ni mia. kroner i airberlin må Etihad dog selv tage sig af.

Momsfinte kan koste flyklagere mange penge

De fleste flyklagere, tror at de betaler 25 procent for at få tilgodehavender hentet hjem fra flyselskaberne. Hos nogle flyklagevirksomheder betaler man faktisk mere.