AirAsia X Airbus A330-300. (Foto: Mehdi Nazarinia)

Lavprisrute til Malaysia ventes klar i juni

Malaysiske AirAsia X har fået myndighedernes tilladelse til flyvninger mellem Kuala Lumpur og London-Gatwick fra juni måned, og en rute fra Bangkok til Frankfurt er også på vej.

Siden det malaysiske lavprisflyselskab AirAsia X i 2012 lukkede ruterne fra henholdsvis London og Paris til Kuala Lumpur, har der løbende været spekulationer og gætterier om, hvornår flyselskabet ville vende tilbage med ruter til Europa.

Det er nu rykket meget tættere på, idet de malaysiske myndigheder har givet AirAsia X tilladelse til at flyve ni gange om ugen fra Kuala Lumpur til London-Gatwick lufthavnen fra juni måned i år. Det skriver CAPA, Centre for Aviation.

Tidligere har AirAsia X meddelt, at man første ville vende tilbage til Europa, når det var muligt at benytte de nye A330-900neo fly, som selskabet har bestilt. Men til den forestående genoptagelse af langdistanceruten til London vil det malaysiske flyselskab benytte to indlejede fly af typen Boeing 777-300ER. Disse fly anskaffes på en såkaldt “dry lease-aftale”, hvor AirAsia X selv vil være ansvarlig for bemanding og vedligeholdelse.

Rute fra Bangkok 
Det bliver ikke blot London-Gatwick, der får besøg af fly fra AirAsia X i den kommende sommer. Joint-venture selskabet Thai Air Asia, der drives i samarbejde med thailandske Asia Aviation, planlægger en rute fra Bangkok til Frankfurt i sommeren 2017. Denne rute ventes betjent af Airbus A330-300ceo fly.

Leasingen af de to Boeing 777-fly sætter AirAsia X i stand til at gå ind på London-ruten et par år før, at de nye A330-900neo vil ankomme. Oprindeligt var det planen, at de nye fly ville blive leveret i løbet af 2018, men nu er leveringen blevet forsinket til begyndelsen af 2019.

AirAsia-koncernen ejes og ledes af mangemilliardæren Tony Fernandes, der udover luftfart også er involveret i Tune Hotels, Caterham Formel 1-teamet samt Premier League-fodboldklubben Queens Park Rangers.

 

Relaterede artikler:

AirAsia X: Vi kommer til Europa i 2018

AirAsia X forbereder tilbagevenden til Europa

AirAsia X leder efter europæisk partner

AirAsia X vil igen tilbyde lavprisruter til Europa

Asiatere vil flyve lavpris til Skandinaven med ny Airbus-model

x

Læs Også

AirAsia X vil indrette A330 med 440 sæder

Med beslutningen om at indsætte 440 sæder i de nye A330-900neo er det ikke længere sandsynligt, at AirAsia X kommer til Europa og Skandinavien i 2018.

Norwegian klar til at åbne skandinaviske Singapore-ruter

Norwegian åbner til september en rute fra London Gatwick til Singapore og har tilladelserne på plads til samtidig at åbne Singapore-ruter fra København og Oslo.

Airbus A380 fra Gatwick til Heathrow

Det tog 16 minutter for et stort A380-800 fly fra Etihad Airways at flyve fra Gatwick Airport til Heathrow Airport.

Norwegian: Billigere billetter fra Aalborg til London

Hos Norwegian tager man Ryanairs indtog i Aalborg Lufthavn med ophøjet ro. Det norske lavprisflyselskab forventer dog billigere billetter til London.

Norwegian med tomme fly fra Florida

Fredagens skudepisode i lufthavnen i Fort Lauderdale betød at to Norwegian-fly måtte lande i Miami, og "evakueringsfly" måtte sendes afsted fra København og Madrid.

Store Norwegian-planer på det britiske marked

Norwegian transporterede i 2016 i alt 4,5 mio. passagerer fra de britiske lufthavne, og første langdistancerute udenfor USA vil blive præsenteret i 2017.