LEVEL Airbus A330-200. (Foto: IAG)

Level vil stoppe Norwegian

Det nye IAG-lavprisflyselskab hedder Level og vil sætte en stopper for Norwegians aggressive vækst i Spanien, Storbritannien og Irland.

International Airlines Group (IAG), der ejer flyselskaberne British Airways, Aer Lingus, Iberia og Vueling med hjemsted i henholdsvis Storbritiannien, Irland og Spanien, har i stigende grad oplevet Norwegian som en trussel mod luftfartskoncernen, der er den næststørste i Europa.

Men nu er IAG klar til at slå tilbage mod Norwegian. Løsningen er lavprisflyselskabet Level, der vil gå på vingerne i løbet af juni måned med flyvninger til Los Angeles, San Francisco-Oakland, Buenos Aires samt Punta Cana i Den Dominikanske Republik.

Level starter op den 1. juni fra Barcelona El-Prat lufthavnen med to ugentlige afgange til Los Angeles, mens San Francisco-lufthavnen Oakland International Airport kommer til den 2. juni med tre flyvninger om ugen. Til præcis de samme destinationer vil Norwegian starte op henholdsvis den 5. juni til Los Angeles og den 7. juni til Oakland. Dermed er bolden givet op til en intens konkurrence, der ikke blot kommer til at foregå i Barcelona.

I dag flyver Norwegian ikke til hverken Buenos Aires eller Punta Cana fra Barcelona, men netop argentinske Buenos Aires er en del af planerne for det norske lavprisflyselskabs satsninger fra Spanien.

Barcelona og andre byer
Mens Norwegian vil benytte selskabets Boeing 787-8 Dreamlinere på ruterne fra Barcelona, vil Level basere to nye Airbus A330-200 i den spanske storlufthavn. Flyene vil blive indrettet med 314 sæder, hvoraf 293 er i Economy Class, mens de resterende 21 sæder vil være i en særlig Premium Economy-kabine. I første omgang er det Iberias besætninger, der skal bemande flyene, der vil skabe omkring 250 nye stillinger på den spanske base.

Kabine i LEVEL A330-200. (Foto: IAG)

“Level er et spændende nyt IAG-brand, der vil bibringe en moderne tilgang til flyvning med priser, der er endnu mere konkurrencedygtige. Selskabet vil kunne drage fordel af at have en af verdens største luftfartskoncerner bag sig. Level bliver det femte selskab i IAG og vil komplementere vores eksisterende portefølje samtidig med, at det giver bredde til vores nuværende kundebase,” siger IAG´s koncernchef Willie Walsh i en pressemeddelelse.

IAG understreger, at Barcelona er den første by, der får glæde af de nye Level-flyvninger, der vil blive godt hjulpet på vej af Vueling, der kan føde trafik ind fra det meste af Europa. Men det er tanken, at andre europæiske byer senere hen kan blive genstand for flyvninger med det nyetablerede selskab. Her vil det ikke være urealistisk at forestille sig, at Level bliver indsat i London Gatwick Airport som modsvar til Norwegians markante vækst.

British Airways har allerede etableret og annonceret nye ruter fra London-Gatwick til New York-JFK, Fort Lauderdale og San Francisco-Oakland i direkte konkurrence med Norwegian.

Ægte lavpriskoncept
Level, der i første omgang skal flyve på Iberias driftstilladelse, har etableret en prisstruktur, der til en vis grad kan sammenlignes med Norweigan. Alle rejsende på Economy Class får udelukkende transporten, men skal betale ekstra for måltider, bagage og sædevalg. Rejser man derimod på Premium Economy får man disse ting inkluderet.

LEVEL kan dog tilbyde noget, der ikke i øjeblikket er tilgængeligt hos Norwegian. Det er adgang til trådløst WiFi, der kan tilkøbes fra en pris på 8,99 euro, hvilket svarer til omkring 70 kroner. Endelig kan Level tilbyde optjening af Avios-point, der kan bruges på nye rejser til 380 destinationer i IAG-netværket.

Hos IAG hævder man, at billigste enkeltbillet fra Barcelona til Los Angeles og San Francisco-Oakland kan erhverves fra 99 euro, der omregnet svarer til 750 danske kroner. Billigste billet hos Norwegian ligger i øjeblikket på omkring 2.500 kroner, men her skal man tage hensyn til, at det norske lavprisflyselskab allerede har solgt de billigste billetter på flyvningerne.

 

Relaterede artikler:

IAG sætter hårdt ind mod Norwegian

Norwegian overvejer base i Buenos Aires

BA går i struben på Norwegian

Norwegian tester New York-lufthavn

Norwegian åbner langrute-base i Spanien

 

x

Læs Også

Analytiker: IAG mere oplagt SAS-køber end Lufthansa

Et Lufthansa-køb af SAS har ikke de sidste 12 år været så usandsynligt som nu, vurderer analytiker, der til gengæld ser IAG som oplagt køber.

IAG sætter hårdt ind mod Norwegian

IAG vil etablere langdistanceruter til lavpris fra Barcelona i sommeren 2017. Dermed tager Europas næststørste luftfartskoncern kampen op med Norwegian.

Irere får nyt bonusprogram

Irske Aer Lingus har fået nyt bonusprogram som led i integrationen i IAG-gruppen og transformationen tilbage til at være et netværksselskab.

Irsk flyselskab på vej ind i Oneworld

Oneworld-alliancen ventes allerede fra næste år at få et solidt fodfæste på det irske marked med Aer Lingus som nyt medlem.

Europæiske luftfartsaktier i regulært blodbad

Storbritanniens nej til fortsat medlemskab af EU barberede i fredags mere end 50 mia. kroner af børsværdien på de største europæiske luftfartsaktier.

Norwegian tester New York-lufthavn

Norwegian bruger i dag JFK-lufthavnen til sine New York-flyvninger, men næste år vil Norwegian åbne sin første rute til Newark-lufthavnen, som SAS også bruger.