SAS-fly i Københavns Lufthavn (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Dokumentation: CPH er dyrest i Skandinavien

En sammenligning af taksterne i de tre skandinaviske storlufthavne viser, at Københavns Lufthavn er op til 36 procent dyrere for SAS end i Stockholm og Oslo.

Den 1. april 2019 træder et nyt takstregulativ i kraft for Københavns Københavns Lufthavn. Forhandlingerne skal ifølge Transport- og Bygningsministeriets bestemmelser indledes den 1. marts året før og være afsluttet seneste den 1. september samme år.

Men SAS, som er den største bruger af lufthavnen, er tilsyneladende i gang med at markere sin position allerede et år før, at de reelle forhandlinger starter. Selvom Københavns Lufthavn og flyselskaberne mindst en gang om året holder samråd om takstsystemet, taksternes størrelse samt kvaliteten af ydelserne, er utilfredsheden med den nuværende takstaftale så stor hos SAS og en række andre flyselskaber, at der er fremsendt en klage til Trafikstyrelsen. SAS er af den opfattelse, at den markante vækst i Københavns Lufthavn i 2015 og 2016 ikke var en del af forudsætningerne, da takstaftalen blev forhandlet på plads i 2014.

”Der er en specifik bestemmelse til at tage hånd om disse situationer. Når forudsætningerne bliver ændret så markant i en aftale, så er der mulighed for at klage, og derefter er det en myndighedsopgave at tage stilling til det. Det kan en løbende dialog med lufthavnen ikke ændre ved,” siger pressechef Mariam Skovfoged fra SAS i Danmark til CHECK-IN.dk.

SAS hævder sammen med 20 andre IATA-flyselskaber, at taksterne i Københavns Lufthavn er højere end i de konkurrerende skandinaviske storlufthavne, hvorfor det skandinaviske flyselskab kan blive tvunget til at flytte trafik væk fra CPH, hvis taksterne ikke finder et mere moderat leje.

“Vi synes, at afgifterne er alt for høje i Københavns Lufthavn. Vi betaler omkring to til tre gange så meget for at være i Københavns Lufthavn, som vi gør i lufthavnene i Stockholm og Oslo,” lyder det fra pressechefen.

CPH er dyrere
Ser man nærmere på taksterne i de tre skandinaviske storlufthavne i København, Stockholm og Oslo, tegner der sig også et tydeligt billede af, at CPH er noget dyrere end de to konkurrenter, der drives af henholdsvis Swedavia og Avinor, der begge er statslige lufthavnsoperatører, mens Københavns Lufthavne A/S har en kapitalfond og pensionskasse som hovedaktionær.

Lufthavnens takstsystemer er grundlæggende sammensat af en passagerafgift, hvor der betales et fast afgift per afrejsende passager samt en afgift til sikkerhedskontrol. Herudover betales en startafgift for flyet, der beregnes per ton baseret på flyets maksimale vægtgrænse (MTOW, red.).

Takstsammenligning CPH/ARN/OSL
Takster pr. 1. april 2017.
Baseret på Airbus A320-200 (MTOW 73.500) og kabinefaktor på 75 procent svarende til 126 lokalt afrejsende passagerer.
Valutakurser 0,7849 SEK/DKK og 0,8432 NOK/DKK

Per flyvning CPH ARN OSL
Ydelse DKK DKK DKK
Startafgift 3.437 2.207  3.869
Emissionsafgift 180 392  —
Støjafgift 157
Passagerafgift 12.528  8.011  5.206
Securityafgift 5.731  4.253  6.906
ETD-afgift 452  —  —
Handlingafgift 1.802  1.800  —
CUTE-afgift 246  —  —
PRM-afgift 673  366  —
Flyklageafgift 32
Total 25.049  17.186  16.013
Index 100 69 64
Kilder: CPH, Swedavia, Avinor og SAS    

 

SAS har på hverdage i gennemsnit 155 flyafgange fra Københavns Lufthavn, hvoraf op til 80 afgange bliver gennemført med selskabets 29 fly i A319/320/321-serien. Ud fra en teoretisk betragtning vil den daglige meromkostning ved at operere de 29 fly fra Københavns Lufthavn i stedet for Arlanda Lufthavn være omkring 600.000 kroner.

Sammenligningen er baseret på en flyvning med lokalt afgående passagerer – uden transfer – for at få den mest valide grundlag, da transferpassagerer eksempelvis er fritaget for securityafgift i Oslo Lufthavn, mens der skal betales lidt mere end 30 kroner per passager i Københavns Lufthavn. Der er ikke taget højde for eventuelle opholdsafgifter i de enkelte lufthavne.

Der er også en række rabatter og tillæg i de de tre lufthavne afhængig af ydelsespakken. Eksempelvis er der en rabat på omkring 25 kroner per afrejsende passager i Københavns Lufthavn, hvis man benytter lavprisfingeren CPH Go, hvilket dog ikke er aktuelt for SAS. I stedet benyttes CPH Go af flittigt af Ryanair, easyJet og Transavia. I Arlanda Lufthavn i Stockholm tilbyder man en rabat på 15 svenske kroner per passagerer, for de flyselskaber, der benytter lufthavnens Terminal 3, som dog primært er for mindre fly. Endelig kan man som flyselskab i Københavns Lufthavn vælge at lade passagererne benytte fasttrack-sporet CPH Express, og i dette tilfælde skal der betales et tillæg på 45 kroner per passager med udover den normale securityafgift.

 

Relaterede artikler:

“Flyrejsende bliver uretfærdigt behandlet af CPH”

SAS vil have milliarder tilbage fra CPH

Arlanda udfordrer CPH med lavere afgifter

CPH følger udviklingen i britisk indenrigsrabat

EasyJet tilfreds med ny takstaftale i CPH