Morgenstemning i Billund Lufthavn. (Foto: Billund Airport)

Resumé: Ugen i luftfartsbranchen

Københavns Lufthavn er udfordret af de skandinaviske konkurrenter, mens man i Billund håber på den første langdistancerute til lufthavnen i 2019.

Uge 11 går på hæld, og foråret banker kraftigt på. Det kan man mærke på temperaturerne men især også på det faktum, at flyselskaberne i den førstkommende weekend tager hul på sommertrafikprogrammet.

Starten på sommertrafikprogrammet betyder ofte, at mange nye ruter bliver åbnet. Det er der også brug for i Københavns Lufthavn, hvis man vil holde trit med væksten i de konkurrerende skandinaviske storlufthavne, hvor CPH er kommet svagest fra start i 2017. Ikke alene er væksten højere i Stockholm og Oslo, men de to skandinaviske konkurrenter er begge nomineret til den særlige ruteudviklingspris ved den kommende Routes Europe rutekonference i Belfast. Københavns Lufthavn distancerede dog Oslo og Stockholm ved den årlige Skytrax-prisuddeling, hvor CPH blandt andet vandt en pris for at have den bedste sikkerhedskontrol i verden.

Sidste år åbnede det omstridte iranske flyselskab Mahan Air en rute fra Teheran til København, og selskabet har pludseligt og uden varsel trukket sig fra ruten. Ifølge det danske salgsagentur skyldes det en strid med Trafik,- Bygge- og Boligstyrelsen om sikkerhedsmæssige forhold. Det er derfor uvist, om Mahan Air vender tilbage til ruten.

Endnu en rute forsvinder fra rutekortet i CPH, og det sker endda før, at ruten er åbnet. Det er svenske Nextjet, der har valgt at aflyse lanceringen af to daglige afgange mellem Västerås og København, der skulle have været startet op den 27. marts. Selskabet har undervurderet interessen for ruten.

Langrutedrømme i Billund
Derimod hævder SAS, at der har været ganske stor interesse for den nye rute til Færøerne, der i forvejen betjenes af Atlantic Airways, der er hjemmestyrets eget flyselskab. Vágar Lufthavn på Færøerne kan være meget udfordrende med drilske vind- og vejrforhold, og derfor er SAS i gang med at uddanne et team af 18 flykaptajner, der fast skal beflyve de 18 øer i Nordatlanten.

I ugens løb fortsatte Ryanair oprustningen på det danske marked, og det betyder, at Billund Lufthavn fra vintertrafikprogrammet 2017/18 får en ny rute til Poznan i Polen. Samtidig kom det frem, at danske Nikolaj Krogsgaard Thomsen, der siden oktober har været salg- og marketingchef for Ryanair i Skandinavien og Baltikum, har valgt at forlade selskabet. “Det var vist ikke det rigtige match,” lød det fra den nu forhenværende Ryanair-chef i Norden.

Ugen var endnu engang præget af strejker blandt jordpersonalet i Helsinki og Berlin. Til gengæld kommer det til at vare længe, inden Lufthansas piloter igen kommer til at nedlægge arbejdet. Vereinigung Cockpit, der er de tyske piloters fagforening, og Lufthansa nåede i den forløbne uge til enighed om en overenskomst med en tarifaftale, der kommer til at løbe frem til 2022.

I Italien kunne de ansatte i Alitalia ånde lettet op, da selskabets bestyrelse i ugens løb godkendte en redningsplan, der omfatter en reduktion af flåden med 20 mellemdistancefly samt besparelser på op imod en milliard kroner. Hvis planen ikke var blevet godkendt, ville kassen i det kriseplagede italienske flyselskab have været tom ved udgangen af marts måned.

Et sted, hvor kassen ikke er tom, er i Billund Lufthavn, hvor administrerende direktør Kjeld Zacho Jørgensen kunne offentliggøre det bedste årsresultat nogensinde. Et overskud på 58,7 mio. kroner blev resultatet af anstrengelserne i 2016, og lufthavnen drømmer nu om den første langdistancerute, som man forventer at kunne tiltrække til lufthavnen med start i sommeren 2019.

Således følges foråret og optimismen ad i Billund Lufthavn.

God weekend til alle læserne.

Redaktionen på CHECK-IN.dk

x

Læs Også

Ugen i luftfartsbranchen

Air France-KLM købte sig ind i Virgin Atlantic og lukkede Delta og China Eastern ind i eget hus som medejere, mens Norwegian har fået en lavpriskonkurrent i Argentina.

Ugen i luftfartsbranchen

Primera Air skal flyve til USA fra tre europæiske baser, mens Norwegian fik leveret to nye MAX-fly på samme dag. Air France vil tiltrække de unge med JOON som nyt brand.

Uge præget af nye ruter

Nye ruter, nedsættende bemærkninger og drøje hug prægede uge 28 i luftfarten.

Ugen i luftfartsbranchen

Regeringen præsenterede en ny luftfartsstrategi, hvilket har øget presset på Københavns Lufthavn, og udenfor Danmark slap flere mellemøstlige lufthavne af med elektronikforbuddet.

Ugen i luftfartsbranchen

Skolebørnene checkede ud og tog på sommerferie. Men luftfartsbranchen holder aldrig fri og den forgangne uge bød på et væld af små og store nyheder.

Ugen i luftfartsbranchen

SAS vil fordoble sit spareprogram, og Qatar Airways vil købe sig ind i verdens største flyselskab. Imens ryddede Boeing 737 MAX10 bordet ved Paris Air Show.