SAS forlader sit hus

SAS er ved at rømme “SAS-huset“ i Københavns Lufthavn. Huset dannede rammen om de dramatiske “liv eller død“-forhandlinger i november sidste år.

SAS er i fuld gang med at forlade den kontorbygning ved siden af den vestlige udgang fra Københavns Lufthavns Terminal 2, som kaldes ”SAS-huset”. Flere funktioner er rykket til SAS’ egentlige danske hovedkontor på Hedegaardsvej i Kastrup, mens funktioner, der stadig har behov for at være tæt på passagererne og flyene, er rykket til lokaler i nærheden af SAS’ store hangarer i lufthavnens nordøstlige område.

Tilbage i SAS-huset er stadig selskabets københavnske ”base”, hvor det flyvende personale møder på arbejde og gør sig klar til arbejdet i luften. Men inden længe flytter basen til lokaler i Terminal 3.

Huset rummede også tidligere et operations center. Men SAS har samlet sine operationscentre i ét center i Stockholm.

Lejes ud
SAS-huset er ejet af Københavns Lufthavn. Og udover at huse de mange sikkerhedskontrollører, som nutidens lufthavne beskæftiger i hundredevis af, så har lufthavnen endnu ikke taget stilling til om de selv skal indtage de øvrige kvadratmeter, når SAS er ude. Eller om lokalerne skal lejes ud til selskaber med tilknytning til lufthavnen.

Men lokalerne forbliver på ”land side”-siden og det er ikke på tegnebrættet at bruge dem til at udvide Terminal 2, bygge et shopping center i transitområdet eller anlægge en lavpristerminal. Huset ligger ud for gangen mellem Terminal 2 og gatene A18 – A23.

Belejret døgnet rundt
SAS-huset blev kendt i den brede befolkning i hele Skandinavien, da den i midten af november sidste år lagde lokaler til flere døgn lange maratonforhandlinger mellem SAS-ledelsen og det flyvende personales i alt otte fagforeninger om nye løn- og arbejdsvilkår. Kom man ikke frem til en aftale, ville man risikere, at SAS gik konkurs. Det var den barske udmelding fra ledelsen. Og det betød, at pressen belejrede SAS-huset døgnet rundt under de dramatiske forhandlinger, mens lettere forskræmt SAS-personale gik til og fra huset.

Fagforeningerne klagede efterfølgende over de usle lokaler til møder og hvilepauser, som de var blevet budt under forhandlingerne. Og det skyldtes netop, at fagforeningernes repræsentanter fik tildelt lokaler, som netop var blevet rømmet.

Den skandinaviske og internationale presse blev derimod slet ikke lukket ind i SAS-huset. Med næsen trygget mod den røde svingdørs vinduer kunne frysende journalister og fotografer fra især svenske og norske medier kigge misundeligt ind på sikkerhedsvagten i den varme forhal. Efter kraftige opfordringer forbarmede SAS sig dog over det frysende pressekorps og serverede kaffe på fortovet.

Foto: Google Maps