Et Boeing 737-800 fra polske enterair (t.h.) gæstede Vagar i oktober. Foto: Vagar Lufthavn.

Vágar runder 300.000 passagerer

Vagar Lufthavn havde mere end 300.000 passagerer i året første 10 måneder. Det er flere end i hele 2016.

Vagar Lufthavn nåede fornylig op på at have passager nummer 300.000 gående igennem terminalbygningen i år. Det er førstegang nogensinde at antallet af rejsende i løbet af et år kommer over 300.000 i Færøernes eneste lufthavn.

Ved udgangen af oktober var 300.469 passagerer passeret gennem lufthavnen. Det er en samlet vækst på hele 17 procent i forhold til samme tid i 2016 og mere end det samlede antal rejsende i hele 2016. Her ekspederede lufthavnen nemlig 292.393 passagerer.

Oktober bød også på vækst, i det hele 29.405 rejsende rejste igennem lufthavnen. Dette er en vækst på 24,4 procent i forhold til samme måned sidste år.

Større end nogensinde
Lufthavnens direktør vurderer, at forklaringen på den store vækst skal findes i det stigende antal muligheder for at komme til og fra de stormomsuste 18 øer i Nordatlanten.

”En kombination af, at Atlantic Airways har et rekordudbud af destinationer, at SAS er kommet på ruten imellem København og Færøerne, samt et øget tal af ad hoc-charterflyvninger betyder, at muligheden for at komme til og fra Færøerne er større end nogensinde før,” siger Jákup Sverri Kass, direktør for Vagar Lufthavn.

Og så er der kommet flere turister til øerne. Tidligere har der altid været flere færinger end andre nationaliteter, der rejste gennem lufthavnen. Sådan var det ikke i juli i år. Her var udlændingene i overtal.

Derfor glæder lufthavnsdirektøren sig over, at der nu gøres noget ved den mangel på overnatningsmuligheder, som i dag er en flaskehals for turistudviklingen på øerne.

”Selvom at der er kommet flere overnatningsmuligheder på Færøerne, så har der været forlydender om, at det har været svært for turister at få plads på hoteller. Derfor er vi glade over, at et af de store hoteller har meldt ud, at de vil fordoble deres kapacitet de kommende år,” siger Jákup Sverri Kass.

Manglen på hotelkapacitet betød, at lufthavnen i 2017 gik glip af en flyrute. Skotske Loganair skulle oprindeligt være begyndt at flyve mellem Aberdeen og Færøerne fra den 26. maj. Det havde givet Vagar-lufthavnen sit tredje fast ruteflyselskab. Men da en meget stor del af sæderne var dedikeret til en turoperatør, som ikke kunne finde tilstrækkelig med hotelsenge på Færøerne, blev ruten aldrig åbnet.

Flere passagerer end Aarhus
I september gjorde Vagar Lufthavn et stort nummer ud af at man havde haft flere passagerer end Aarhus Lufthavn i årets første otte måneder. Siden er antallet af rejsende til og fra Færøerne faldet markant som følge af turistsæsonens afslutning, mens udviklingen i Aarhus Lufthavn har været status quo, da man ikke har så stor en andel turister og fritidsrejsende.

Derfor er Aarhus Lufthavn nu igen størst mål på år-til-dato trafikken. I slutningen af oktober var 311.111 passagerer gået igennem Aarhus Lufthavn, mens tallet på Færøerne altså var 300.469. Dermed er der ikke udsigt til at Vagar Lufthavn også vil være den mindste af de to ved årets afslutning.

Foruden ruteflyvningen, så får Færøerne ofte besøg af ad hoc-charterede fly, der bringer skibsbesætninger eller fodboldfans til øerne, når russiske trawlere skal have skiftet besætning eller Færøernes herrelandshold i fodbold skal spille mod andre nationer i EM- og VM-kvalifikationsturneringer.

 

Relaterede artikler:

Danske ruter trækker væksten i Vágar Lufthavn

Officielt: Vagar Lufthavn er nu fjerdestørst

Vágar Lufthavn: Markedet er stort nok til to aktører

Færøsk rekord-lufthavn udvides igen