Europas største lufthavn åbner om et år

Istanbuls nye storlufthavn skal officielt åbne til oktober næste år, men forventes at modtage de første fly allerede til februar.

At indvie helt nye megalufthavne er almindeligt i Asien i disse år, men ikke noget vi ser særligt ofte i Europa. Men det bliver tilfældet 29. oktober næste år. Her klippes snoren nemlig officielt til Istanbuls nye storlufthavn, som med en kapacitet på 90 mio. passagerer om året fra starten af vil være Europas største lufthavn – i hvert fald målt på kapacitet.

Sandsynligvis vil lufthavnen i de første år kun have omkring lige så mange passagerer, som Istanbul Atatürk-lufthavnen har i dag og forventes i dag. Lufthavnen skal nemlig afløse Atatürk-lufthavnen, som i 2016 var Europas femtestørste lufthavn med 60,1 mio. passagerer om året.

Desuden vil Atatürk fortsat blive brugt til et mindre antal indenrigsruter og lignende. Og endelig så vil Istanbuls Sabiha Gökçen også fortsat være åben. Det skyldes, at Atatürk-lufthavnen og Sabiha Gökçen-lufthavnen til sammen allerede i dag håndterer omkring 90 mio. passagerer. Så for at håndtere passagervækst er der fortsat brug for de to nuværende lufthavne.

Når der er brug for en ny storlufthavn, så skyldes det, at det ikke er muligt at udvide Istanbul Atatürk-lufthavnen, der ligger i et byområde. Det er således allerede i dag ikke muligt at åbne nye ruter fra Atatürk-lufthavnen. Og i Sabiha Gökçen-lufthavnen er man med 28 mio. passagerer i 2016 allerede over sin kapacitet på 25 mio. passagerer.

Udvidet til 200 mio. passagerer
Den nye storlufthavn får i første omgang to terminaler på tilsammen 850.000 kvadratmeter og to landingsbaner. Planerne er frem mod 2030 at udvide med yderligere to terminaler og fire baner i tre etaper. Det skal gøre lufthavnen i stand til at håndtere 150 mio. passagerer og være i stand til hurtigt at kunne blive udvidet til 200 mio. passagerer. Til sammenligning havde verdens i dag største lufthavn, Atlanta Hartsfield-Jackson, i 2016 knap 104,2 mio. passagerer.

Lufthavnen på Istanbuls Europa-side vil fuldt udbygget have 165 jetbroer og i alt 500 flyparkeringspladser og 70.000 parkeringspladser til biler. Desuden får lufthavnen flere stationer på Istanbuls metronetværk.

Den officielle åbningsdag er den 29. oktober, hvor flyselskabernes vinterfartplaner træder i kraft. Men allerede i februar næste år forventes de første fly at begynde at benytte lufthavnen.

 

 

Relaterede artikler:

Istanbul-lufthavn i krise

Tyrkiske lufthavne brager frem

Europas største lufthavn får hjælp fra CPH

x

Læs Også

Atlas Global holder fast i CPH-rute

I juni sidste år åbnede Atlas Global ruten mellem Istanbul Atatürk og Københavns Lufthavn, og det privatejede tyrkiske flyselskab holder stadig ved.

God service på tyrkisk Business Class

ANMELDELSE: En rejse på Business Class med det tyrkiske flyselskab Atlas Global er en oplevelse i effektiv service og en imødekommende besætning.

Dubai og Istanbul slipper fri af elektronikforbud

Lufthavnene Dubai International og Istanbul Atatürk slipper for elektronikforbud i håndbagagen på USA-flyvninger til stor lettelse for Emirates Airline og Turkish Airlines.

Slut med A330-fly mellem København og Istanbul

Turkish Airlines har valgt at reducere kapaciteten mellem København og Istanbul i det kommende sommertrafikprogram, så der ikke længere benyttes A330-fly.

700 flyaflysninger i europæisk storlufthavn

Et kraftigt snefald har sendt Atatürk-lufthavnen i Istanbul i knæ. Turkish Airlines aflyser 700 flyvninger, herunder 18 afgange til og fra Danmark og resten af Norden.

Turkish Airlines svigtede kommunikationen

Turkish Airlines er verdens næststørste flyselskab på de sociale medier, men der skulle gå seks timer efter Ataturk-angrebet, før første opdatering fandt sted.