Fire lufthavne hænger på elektronikforbud

Fire lufthavne i tre lande i Afrika og Mellemøsten er stadig omfattet af de amerikanske myndigheders forbud mod elektronik i håndbagagen på USA-flyvninger.

Fire lufthavne i Marokko, Egypten og Saudi-Arabien er fortsat omfattet af forbuddet mod at passagerer, der rejser til USA, må medbringe elektronik i håndbagagen.

Det er Cairo International Airport (CAI) i Cairo i Egypten, King Abdul-Aziz International Airport (JED) i Jeddah i Saudi-Arabien, King Khalid International Airport (RUH) i Riyadh i Saudi-Arabien og Mohammed V Airport (CMN) i Casablanca i Marokko.

Egyptair er alene om at flyve fra Cairo International Airport til USA med en enkel rute til New York. Saudia flyver til tre USA-destinationer fra Riyadh og til tre destinationer i USA fra Jeddah. Royal Air Maroc flyver fra Casablanca til New York.

Forbuddet blev i marts trukket ned over hovedet på 10 specifikke lufthavne i Mellemøsten og Afrika af den amerikanske regerings Department of Homeland Security. Forbuddet mod elektronik i håndbagagen blev indført, da de amerikanske myndigheder frygtede, at terrorister ville placere sprængstoffer i de elektroniske apparater.

Styr på tingene
For knap to uger siden åbnede de amerikanske myndigheder for, at lufthavnene kunne blive fritaget for forbuddet, hvis de levede op til en række skærpede krav med hensyn til screening for sprængstoffer, mere grundig screening af passagerer og øget brug af bombehunde, der har næse for sprængstoffer.

Herefter fik den ene lufthavn efter den anden styr på tingene og de amerikanske myndigheders tilladelse til igen at sende passagerer ombord på USA-fly med laptops under armen.

Første lufthavn var Abu-Dhabi – til stor lettelse for Etihad Airways, der har trafikknudepunkt i lufthavnen. Herefter fulgte Dubai International Airport (DXB) og Istanbul Ataturk (IST) efter – til stor glæde for henholdsvis Emirates Airlines og Turkish Airlines.

De senere dage har Hamad International Airport (DOH) i Doha i Qatar, Queen Alia International Airport (AMM) i Amman i Jordan og Kuwait International Airport (KWI) i Kuwait fået styr på tingene til stor glæde for henholdsvis Qatar Airways, Royal Jordanian Airlines og Kuwait Airways. De tre selskaber flyver til henholdsvis ti, tre og en destination i USA.

Alle lufthavne i seks lande
Kort tid efter indførelsen af elektronikforbuddet på USA-flyvninger, indførte Storbritannien et lignende forbud, der var møntet mere bredt på alle lufthavne i seks specifikke lande. Forbuddet gælder fortsat og betyder, at der ikke må medbringes større elektronisk udstyr i kabinen på flyvninger til Storbritannien fra lufthavne i Tyrkiet, Libanon, Jordan, Egypten, Tunesien og Saudi Arabien.

Turkish Airlines forventer dog, at Storbritannien snart følger i hælene på USA og ophæver forbuddet mod elektronik i håndbagagen på flyvninger fra Tyrkiet til Storbritannien.

 

 

Relaterede artikler:

Dubai og Istanbul slipper fri af elektronikforbud

Abu Dhabi først til at slippe af med elektronikforbud

Skærpet screening for at undgå elektronikforbud

Elektronikforbud over Atlanten spøger stadig

Elektronikforbud kan betyde dyrere flybilletter

USA overvejer elektronik-forbud fra Europa

Ingen forsikringsdækning af indchecket elektronik

Forbud rammer mellemøstselskaber hårdt

Ville ind i cockpit med laptop

x

Læs Også

Flere alvorlige flyulykker i 2016

Antallet af flyulykker med dødelig udgang steg i 2016 fra 16 til 19 i forhold til året før. Antallet af omkomne blev samtidig begrænset til 325.

Begge “sorte bokse” fra MS804 er bjærget

Det er lykkedes et undervandsfartøj at bjærge memory-enheden fra begge "sorte bokse" fra Egyptair MS804, der styrtede i Middelhavet undervejs fra Paris til Cairo.

KLM lukker Dreamliner-rute

Fra begyndelsen af 2017 vil KLM ikke længere flyve til Cairo, da flyselskabet har besvær med at få trukket penge ud af Egypten.

Passagerfly forsvundet mellem Paris og Cairo

Et Airbus A320-fly med 56 passagerer og 10 besætningsmedlemmer er natten til torsdag forsvundet fra radaren på en flyvning mellem Paris og Cairo.

Officielt: Vragdele fra Egyptair-fly er lokaliseret

Egyptair oplyser, at vragdele fra det forsvundne Airbus A320-fly er blevet lokaliseret. En kaptajn fra containerskibet Maersk Ahram hævder at have fundet redningsveste og dele af flysæde.

Egyptiske myndigheder afviser rygter om MS804

Egyptens civile luftfartsmyndigheder henstiller medierne til at være forsigtige med at drage konklusioner om årsagen til MS804-ulykken, før analyserne er færdige.